Foto: AP/Scanpix

ASV tiesa atcēlusi notiesājošo spriedumu, ar kuru vairāk nekā pirms 70 gadiem ar nāvi elektriskajā krēslā sodīts 14 gadus vecs melnādains pusaudzis, kuru uzskatīja par vainīgu divu baltādainu meiteņu slepkavībā Dienvidkarolīnā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Džordžs Stinnijs tika arestēts, notiesāts un sodīts ar nāvi bez pārsūdzēšanas trīs mēnešu laikā 1944. gadā. Kritiķi norādīja, ka tiesas process bija pilns ar rasismu un tajā trūka pierādījumu.

Izmeklēšana tajā laikā nav nodrošinājusi Stinnija konstitucionālās tiesības, lēmumu atcelt spriedumu, raksturojot to kā "lielu netaisnību", pamato tiesnese Karmena Mulena.

Zēnu arestēja pēc tam, kad piekautas līdz nāvei tika atrastas divas septiņus un 11 gadus vecas baltādainas meitenes. Iepriekšējā dienā viņas bijušas redzētas runājam ar Stinniju un viņa māsām.

Stinnijs aizvests un nopratināts bez advokāta klātbūtnes. Pusaudzis ir jaunāka ar nāvi sodītā persona ASV 100 gadu laikā.

Stinnijs bijis 1,57 metrus garš un svēris 43 kilogramus, tāpēc elektriskā krēsla siksnas un kāju elektrodi viņam bijuši par lielu. Soda izpildes laikā viņam elektriskajā krēslā bijis jāsēž uz telefonu grāmatas.

Lielākā daļa liecību un pierādījumu, tai skaitā dokuments, kur bijusi fiksēta pusaudža atzīšanās, laika gaitā ir zuduši. Tas gan nenozīmē, ka liecības ir apzināti iznīcinātas, norāda izmeklētāji.

Lietai atkārtota sabiedrības uzmanība pievērsta pateicoties aktīvistam Džordžam Friersonam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!