Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Amerikas Savienoto Valstu Jūras spēki plāno atjaunot savu Otro floti, kas būs atbildīga par Atlantijas okeāna ziemeļu daļu, ziņo aģentūra "Reuters".

Otrā flote tiks atjaunota pēc septiņu gadu pārtraukuma - 2011. gadā to izformēja, lai samazinātu izmaksas. Admirālis Džons Ričardsons, ASV Jūras spēku operāciju vadītājs, norādīja: "Mūsu nacionālajā aizsardzības stratēģijā skaidri tiek pateikts, ka šobrīd mēs atkal atrodamies lielvaru sāncensības ērā, kurā drošības vide kļūst aizvien izaicinošāka un sarežģītāka." Tāpat admirālis Ričardsons skaidroja: "Otrajai flotei būs autoritāte pār kuģiem un lidaparātiem, kas atradīsies Atlantijas okeāna austrumu un ziemeļu krastā."

Kopš Otrās flotes izformēšanas 2011. gadā, situācija starptautiskajā vidē ir mainījusies. Krievija ir palielinājusi jūras patruļas Baltijas jūrā, Atlantijas okeāna ziemeļu daļā, kā arī Arktikā. Tāpat Krievija ir centusies demonstrēt savu militāro spēku Ukrainas un Sīrijas konfliktos. Jaunākajā ASV aizsardzības stratēģijā ir norādīts, ka jāmeklē pretsvari Krievijai un Ķīnai, kuras ASV Aizsardzības sekretārs Džeimss Matis ir nodēvējis par "revizionistiskām varām".

Plānots, ka atjaunotās Otrās flotes vadība atradīsies Norfolkā, Virdžīnijas štatā un ka sākumā tajā darbosies 15 cilvēku, bet vēlāk šis skaits pieaugs līdz 200. Pašreiz nav zināms, kurš būs Otrās flotes komandieris un kādi būs tai atvēlētie resursi, vēsta aģentūra "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!