ASV pirmdien atslepenoja dokumentus vairāk nekā 1000 lappušu apjomā par Katiņas slaktiņu, kurā 1940.gada aprīlī un maijā PSRS Iekšlietu tautas komisariāta darbinieki nošāva 22 tūkstošus ieslodzītu Polijas pilsoņu, tai skaitā daudzas militārpersonas.

ASV Nacionālais arhīvs arī paziņoja par projekta uzsākšanu, kas paredz informēt arī par agrāk atslepenotiem dokumentiem, kuri attiecas uz šo slaktiņu.

Dokumenti tika atslepenoti pēc divu ASV kongresmeņu lūguma, kas pērn tika izteikts vēstulē ASV prezidentam Barakam Obamam pētnieciskās organizācijas "Katiņas Padome" vārdā.

Katiņa pie Smoļenskas ir tikai viena no vairākām vietām, kur 1940.gadā tika nošautas padomju gūstā esošās Polijas militārpersonas, bet tieši šeit 1943.gadā pirmoreiz tika atrasti viņu masu kapi, tāpēc 22 tūkstošu Polijas pilsoņu nošaušana PSRS Iekšlietu tautas komisariāta nometnēs un cietumos tiek dēvēta par Katiņas slaktiņu.

ASV Kongresa komiteja 1951.gadā secināja, ka par šo slaktiņu ir atbildīgs PSRS Iekšlietu tautas komisariāts, bet ASV prezidenta Franklina Rūzvelta administrācija Otrā pasaules kara laikā centās noklusēt tā vainu, lai nebojātu attiecības ar karalaika sabiedroto - PSRS diktatoru Josifu Staļinu.

Komiteja arī secināja, ka ASV politika pret PSRS varēja būt citāda, ja "no sabiedrības tīši slēptā informācija būtu ātrāk padarīta pieejama".

PSRS šajā slaktiņā ilgu laiku vainoja nacistisko Vāciju un tikai 1990.gadā atzina, ka to izdarījuši PSRS Iekšlietu tautas komisariāta darbinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!