Foto: Reuters/Scanpix

ASV Augstākā tiesa trešdien apturēja viendzimuma laulības Virdžīnijā, kamēr tā izskatīts jautājumu par geju laulību legalizāciju visā Savienoto Valstu teritorijā.

Ar šo lēmumu apturēts federālās apelāciju tiesas spriedums, ar kuru pagājušajā mēnesī tika atcelts pavalsts likums par viendzimuma laulību aizliegumu.

Ja Augstākā tiesa izlems neizskatīt Virdžīnijas apelāciju, lēmums par viendzimuma laulību apturēšanu varētu tikt atcelts.

Taču, ja lieta tiks pieņemta izskatīšanai, geju laulību slēgšana tiks atlikta līdz tiesas sprieduma pasludināšanai.

Ceturtā apriņķa apelāciju tiesa pagājušajā mēnesī lēma, ka Virdžīnijas viendzimuma laulību aizliegums ir pretrunā ar ASV konstitūcijā garantēto vienlīdzību likuma priekšā.

Viendzimuma laulību aizliegums Virdžīnijā faktiski stājās spēkā 2006.gadā, kad 57% štata pilsoņu referendumā atbalstīta pavalsts konstitūcijas grozījumus, kuros laulība definēta kā savienība starp vīrieti un sievieti.

Kopš 2013.gada jūnija, kad Augstākā tiesa lēma, ka geju pāriem ir tādas pašas tiesības un priekšrocības kā heteroseksuāliem pāriem, ASV tiesas jau atcēlušas vairāku štatu viendzimuma laulību aizliegumus.

Geju laulības šobrīd ir legalizētas 19 štatos, kā arī Kolumbijas apgabalā, kamēr 30 pavalstīs tās joprojām ir aizliegtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!