Foto: AP/Scanpix

ASV augstākā tiesa trešdien atzinusi par nekonstitucionālu Laulību aizsardzības aktu (DOMA), kas definē, ka laulība ir savienība tikai starp vīrieti un sievieti, tādā veidā liedzot viendzimuma pāriem priekšrocības, kuras ir pieejamas heteroseksuāliem laulātajiem, vēsta raidsabiedrība CNN.

Lai gan kongresam ir liela vara radīt likumus, kas atbilst tā stabilas valsts koncepcijai, tas nevar liegt likuma aizsargātās brīvības, nolasot spriedumu, paziņoja tienesis Antonijs Kenedijs.

Tiesas procesā tika izskatīts jautājums, vai federālā valdība var liegt nodokļu atvieglojumus, veselības un pensiju atbalstu geju pāriem, kas oficiāli salaulājušies štatos, kur viendzimuma laulības ir atļautas.

Tiesa secināja, ka DOMA rada nevienlīdzību, apgrūtinot viendzimuma pāru dzīvi. Lēmumā gan nav teikts, vai konstitucionālas ir pašas viendzimuma laulības, vēsta raidsabiedrība BBC.

Trešdien tiesa arī atzinusi par nelikumīgu viendzimuma laulību aizliegumu Kalifornijas štatā.

Viendzimuma laulības ir atļautas 12 ASV štatos, bet aizliegtas 30. Tikmēr sabiedriskās domas aptauja liecina, ka vairums amerikāņu homoseksuālu pāru laulības atbalsta.

DOMA stājās spēkā 1996. gadā, kad to atbalstīja abas Kongresa partijas un parakstīja prezidents Bils Klintons. Kopš tā laika tas ir apstrīdēts vairākās tiesās.

2011. gadā prezidents Baraks Obama paziņoja, ka turpinās ņemt vērā DOMA, bet savai administrācijai deva rīkojumu likumu tiesā neaizstāvēt.

Pagājušajā gadā Obama kļuva par pirmo ASV prezidentu, kurš publiksi pauda atbalstu viendzimuma laulībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!