Foto: AP/Scanpix

ASV Augstākā tiesa otrdien atlika plānu samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas no ogļu elektrostacijām, dodot ievērojamu triecienu prezidenta Baraka Obamas centieniem ierobežot klimata izmaiņas.

27 štatu koalīcija, kuros lielākoties pie varas ir Obamas politiskie pretinieki republikāņi, vēršas zemākas instances tiesā ar prasību apturēt Obamas Tīras enerģijas plānu un bija lūgusi Augstāko tiesu atlikt šī plāna īstenošanu līdz lietas atrisināšanai.

Baltā nama administrācija paziņoja, ka ir vīlusies par Augstākās tiesas lēmumu, bet ir pārliecināta, ka ambiciozais plāns ASV emisiju samazināšanai balstās uz stingra juridiska pamata un tiks īstenots.

"Mēs nepiekrītam Augstākās tiesas lēmumam atlikt Tīras enerģijas plānu, kamēr notiek tiesvedība," paziņoja Baltā nama preses sekretārs Džošs Ērnests. "Mēs paliekam pārliecināti, ka mēs gūsim virsroku," viņš piebilda.

Otrdienas lēmums, kuru atbalstīja pieci no deviņiem Augstākās tiesas tiesnešiem, atliek noteikumu ieviešanu, kas prasa līdz 2030. gadam samazināt enerģētikas sektora oglekļa dioksīda emisijas par vismaz 32% salīdzinājumā ar 2005. gada līmeni.

Šos tālejošos noteikumus pērn izdeva Vides aizsardzības aģentūra (EPA). "Pat kamēr notiek tiesvedība, EPA ir norādījusi, ka tā sadarbosies ar štatiem, kuri izvēlējušies turpināt šī plāna attīstīšanu," sacīja Ērnests.

Daudzi ASV konservatīvie noliedz, ka rūpniecība un lauksaimniecība izraisa klimata izmaiņas, un ir pret emisiju kontroles pasākumiem, kuru mērķis ir palēnināt globālo sasilšanu.

Par EPA noteikumiem ir sašutuši republikāņi, kas uzskata, ka to ekonomiskās izmaksas kaitēs rūpniecībai un palielinās izdevumus par enerģiju miljoniem amerikāņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!