Foto: SIPA/Scanpix/LETA

ASV Augstākā tiesa atzinusi par likumīgu prezidenta Donalda Trampa 2017. gada 27. janvāra rīkojumu aizliegt valstī iebraukt septiņu pārsvarā musulmaņu valstu pilsoņiem.

Ar šo rīkojumu pilnībā tika aizliegta bēgļu uzņemšana no Irākas, Irānas, Sudānas, Lībijas, Somālijas, Jemenas un Sīrijas un uz 90 dienām apturēta šo valstu iedzīvotāju iebraukšana ASV.

Sākotnēji rīkojums attiecās arī uz tiem, kas jau bija saņēmuši ASV vīzas vai zaļās kartes, ka arī dubultpilsoņiem. Daudzus izsēdināja no lidmašīnām, kas devās uz ASV, vai aizturēja, ierodoties Savienotajās Valstīs.

Pēc plašas kritikas 2017. gada martā Tramps izdeva jaunu rīkojuma versiju, kas nu atcēla ieceļošanas aizliegumu Irākas pilsoņiem un zaļās kartes vai vīzas turētājiem.

Trampa rīkojumu par atbilstošu konstitūcijai tagad atzinuši pieci no pavisam deviņiem Augstākās tiesas tiesnešiem. Par nelikumīgu to uzskata pārējie četri. Tiesas vadītājs Džons Robertss pēc lēmuma pieņemšanas paziņoja, ka rīkojums "pilnībā ietilpst prezidenta pilnvaru rāmī".

Apgalvojumi, ka rīkojums diskriminē musulmaņus, neiztur pietiekamo valsts nacionālās drošības interešu pamatojumu, viņš papildina.

Trampa 2017. gada rīkojums izsauca plašus protestus ASV. Rīkojuma darbību ātri vien apturēja Ņujorkas Austrumu apgabala tiesa, kā arī Masačūsetsas, Virdžīnijas un Vašingtonas štatu tiesas.

Tramps savu rīkojumu pamatoja ar drošības apsvērumiem, lai novērstu potenciālo teroristu iekļūšanu valstī. Prezidents norādīja, ka, uzņemot bēgļus no šīm musulmaņu valstīm, netiek veikta pietiekami rūpīga personu pagātnes un uzskatu pārbaude.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!