Foto: AP/Scanpix

ASV austrumu piekraste sāk atgūties no vētras “Sendija” (“Sandy”) postījumiem, kura, zaudējot savu spēku, pāri Pensilvānijas štatam virzās uz Kanādu, vēsta ārvalstu mediji.

Paredzams, ka trešdienas rītā atsāks darboties uzņēmumi un pakalpojumu sniedzēji ASV ziemeļaustrumu piekrastē, kas vētras dēļ bija slēgti divas dienas, vēsta raidsabiedrība BBC. Savu darbību atsāks vairākas lidostas, skolas un Ņujorkas Fondu birža.

ASV prezidents Baraks Obama, kurš ir pārtraucis savu priekšvēlēšanu kampaņu, trešdien apmeklēšot Ņūdžersijas štatu.

Tomēr daudziem patērētājiem vēl nav elektrības un slēgts joprojām būs Ņujorkas metro, kurš piedzīvojis lielākos postījumus savā 108 gadu pastāvēšanas vēsturē. Pirms metro varēs atsākt darbību, sākumā ir jāapkopj elektroaprīkojums tuneļos, kuri bija applūduši. Ņujorkas mērs Maikls Blumbergs norāda, ka vēl nav zināms, kad metro atsāks darboties, bet izteica cerību, ka trešdien kursēs autobusi.

Līdz šim vētrā ASV un Kanādā bojā gājuši vairāk nekā 40 cilvēki, no kuriem 22 Ņujorkā. Vētras postījumu novēršana varētu izmaksāt 30 līdz 40 miljardus dolāru (16 līdz 21 miljards latu), norāda BBC.

Bez elektrības ASV ziemeļaustrumos joprojām ir aptuveni astoņi miljoni māju un uzņēmumu, vēsta ASV Enerģijas departaments.

”Šādus postījumus mēs neesam pieredzējuši paaudzēm ilgi,” BBC citē Ņujorkas štata gubernatoru Endrū Kuomo.

Tikmēr vētra, nodarot postījumus, turpina virzīties tālāk iekšzemē un Kanādas virzienā, nesot līdzi lietusgāzēs un sniegputeņus.


”Delfi”, atsaucoties uz BNS, jau vēstīja, ka Vētrā "Sendija" ("Sandy") bojāgājušo skaits ASV un Kanādā ir pieaudzis līdz 43 cilvēkiem, no kuriem 18 zaudējuši dzīvību Ņujorkas pilsētā, otrdien paziņoja vietējās amatpersonas.

Domājams, ka bojāgājušo skaits vēl pieaugs, jo vairāki cilvēki ir pazuduši bez vēsts.

Ir ziņots par bojāgājušajiem Konektikutas, Mērilendas, Ņujorkas, Ņūdžersijas, Ziemeļkarolīnas, Pensilvānijas, Virdžīnijas un Rietumvirdžīnijas štatos. Kanādā ir gājusi bojā viena sieviete Toronto pilsētā, kuru nogalināja vēja nestas atlūzas.

"Sendija" pagājušonedēļ kā orkāns plosījās Karību jūras salās, tur prasot 67 cilvēku dzīvības, tostarp vienu ar ASV asociētajā valstī Puertoriko. "Sendija" pirmdien reducējās no orkāna par ciklonu, kura centrs sasniedza sauszemi Ņūdžersijas štatā pie Atlantiksitijas, atnesot stipras lietusgāzes un vēju, plūdus un sniegu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!