ASV enerģētikas ministrs Bils Ričardsons trešdien atklāja tālsarunu telekomunikāciju līniju, kas tiks izmantota, lai palīdzētu Krievijai tūkstošgades mijā uzraudzīt un novērst iespējamās avārijas atomelektrostacijās, ko varētu izraisīt datorproblēma.
Ričardsons iepazīstināja žurnālistus ar Krīzes situāciju centru, kas atrodas Enerģētikas ministrijas ēkā. Tur ministrs žurnālistu klātbūtnē stundu sarunājās ar Krievijas kodolenerģētikas ministru Jevgēņiju Adamovu.

Ričardsons paziņoja, ka Jauno gadu viņš sagaidīs Krīzes situāciju centrā, lai pārraudzītu ASV atomelektrostaciju un elektrotīklu darbību.

Ministrs teica, ka centrā atradīsies arī divi speciālisti no Krievijas, bet divi kodolenerģētikas speciālisti no ASV Jaunajā gadā strādās Maskavā.

"Lai gan nopietnas problēmas nav gaidāmas, tomēr kāda kļūme var gadīties. Mums jābūt gatavībā abās valstīs," sacīja Ričardsons, atsaucoties uz ASV un Krievijas kodolenerģētikas programmām.

Krievijas datoru sistēmas, kas ārkārtas situācijās pārtrauc atomreaktoru darbību, 2000.gada datorproblēma neapdraud, taču tā var ietekmēt citas datorsistēmas Krievijas atomelektrostacijās, teica Ričardsons.

ASV kodolindustrijas pārstāvji nesen informēja valdību, ka visās 103 ASV komerciālajās atomelektrostacijās novērsta 2000. gada datorproblēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!