Foto: AFP/Scanpix

ASV Pārstāvju palātas 23 demokrātu likumdevēji ceturtdien aicinājuši atlikt plānoto Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu uzstāšanos Kongresā, norādot, ka viņa runa var kaitēt kodolsarunām ar Irānu.

Pārstāvju palātas spīkers Džons Bēners uzaicināja Netanjahu 3.martā uzstāties ar runu Kongresā.

Tomēr gaidāmā runa, kurā Netanjahu grasās apspriest Irānas kodolprogrammas draudus, izraisījusi satraukumu Izraēlā un Vašingtonā.

23 demokrātu likumdevēji vēstulē Bēneram aicināja viņu atlikt ielūgumu, kuru Bēners izteica, iepriekš neapspriežoties ar Balto namu.

Likumdevēji norādīja, ka izvēlētais laiks un nekonsultēšanās ar Balto namu "liecina, ka tā nav parasta diplomātiska vizīte".

"Drīzāk izskatās, ka tas ir mēģinājums sekmēt jaunu sankciju likumprojektu pret Irānu," kas var kaitēt Irānas un sešu pasaules lielvaru sarunām par pretrunīgi vērtēto Teherānas kodolprogrammu, teikts demokrātu likumdevēju vēstulē.

Sarunu mērķis ir līdz marta beigām panākt politisko vienošanos, bet līdz jūnijam vispārīgu vienošanos, lai pārtrauktu 12 gadus ilgušo konfliktu par Irānas kodolprogrammu.

"Mūsu attiecības ar Izraēlu ir pārāk svarīgas, lai izmantotu tās kā marioneti politiskā spēlē," norādīja demokrātu likumdevēji.

Viņi aicināja Bēneru pārcelt Netanjahu uzstāšanos uz vēlāku laiku, kad Izraēlā būs beigušās marta vidū gaidāmās vēlēšanas un pagājis kodolsarunu termiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!