Foto: AFP/Scanpix

Par bezpilota lidaparātu triecieniem pret Pakistānas teroristiem atbildīgās ASV amatpersonas varētu būt pastrādājušas kara noziegumus un ir tiesājamas, pauž cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Human Rights Watch" (HRW) un "Amnesty International".

"Amnesty Internationa" izceļ gadījumu, kad ražas novākšanas laikā raķešu uzbrukumā nogalināta vecmāmiņa, kā arī citus gadījumus, kuros varētu būt pārkāpti civiliedzīvotājus aizsargājošie likumi, vēsta laikraksts "The Guardian".

Savukārt HRW izpētījis raķešu uzbrukumus Jemenā, kas varētu būt pretrunā ar bruņoto konfliktu likumiem, starptautisko cilvēktiesību likumu un ASV prezidenta Baraka Obamas paša noteiktajām vadlīnijām par bezpilota lidaparātu uzbrukumiem.

Kopīgais ziņojums publicēts laikā, kad Vašingtonā viesojas Pakistānas premjerministrs Navazs Šarifs, kurš solīja pateikt Obamam, ka Pakistānā sašutumu un dusmas izraisošie gaisa triecieni ir jāizbeidz.

"Amnesty International" izmeklēja deviņus no daudziem pēdējos 18 mēnešos Pakistānā notikušiem gaisa triecieniem, ieskaitot gadījumu, kad nogalināti 18 strādnieki, kas gaidīja pusdienas. Aktīvisti noskaidroja, ka neviens no vīriešiem nav bijis kaujinieks. Pat, ja viņi būtu kāda aizliegta grupējuma locekļi, tas nebūtu attaisnojums viņu nogalināšanai, uzsver "Amnesty International".

Ziņojumā apstiprināts arī medijos izskanējis gadījums, kad triecienā nogalināta 68 gadus veca sieviete, kas kopā ar mazbērniem pie mājas novākusi augļus. Otrā uzbrukumā pēc dažām minūtēm ievainoti ģimenes locekļi, kas centās sievietei palīdzēt.

ASV vienmēr ir uzsvērušas, ka bezpilota lidaparātu triecienos bojā ir gājuši ļoti maz civiliedzīvotāju, bet operācijas notiek saskaņā ar atbilstošiem starptautiskiem un vietējiem likumiem.

Amatpersonas apgalvo, ka lidaparātu augstās tehnoloģijas ir ļoti precīzas, ar tām var stundām vai pat dienām novērot objektu un pārliecināties, ka tas ir īstais mērķis. Savukārt raķetes spēks ir tāds, lai ierobežotu postījumus.

"Amnesty International" atzīst, ka daļa bezpilota lidaparātu triecienu varētu nepārkāpt likumu, bet to nav iespējams pārbaudīt bez visu faktu atklāšanas. Amatpersonas ir izvairījušās komentēt ziņojumā pieminētos un citus pretrunīgi vērtētus triecienus. ASV, šķiet, izmanto situāciju, ka nemierīgie cilšu reģioni Pakistānā ir attāli un tajos nedarbojas likuma spēks, norāda "Amnesty International".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!