Foto: AFP/Scanpix
ASV otrdien bloķēja Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomē bloķēja paziņojumu par Gazas joslas konfliktu, skaidrojot, ka tas "būs neproduktīvs" laikā, kad notiek mēģinājumi panākt pamieru.

Krievija bija draudējusi izdarīt spiedienu, lai panāktu pilnīgu Drošības padomes rezolūciju, ja arābu valstu ierosinātais paziņojums tiks bloķēts. Tomēr ASV paziņojumu Maskava pagaidām nav komentējusi.

ASV nosūtīja vēstuli pārējām 14 ANO Drošības padomes dalībvalstīm neilgi pirms otrdien beidzās termiņš paziņojuma pieņemšanai, diplomāti atklāja aģentūrai AFP.

Diplomāti pavēstīja, ka ASV vēstulē bija teikts, ka ierosinātajā paziņojumā "nav skarta pamatproblēma" konfliktā starp Izraēlu un Gazas joslā valdošo kustību HAMAS, kas, kā norādījušas ASV, ir raķešu uzbrukumi Izraēlai.

ASV vēstulē ANO Drošības padomē ierosinātais paziņojums nosaukts par neproduktīvu un piebilsts, ka tas "nesniedz ieguldījumu diplomātiskā" risinājumā.

Izraēla paziņojusi, ka sešas dienas ilgie gaisa triecieni Gazas joslā, kuros gājuši bojā vairāk nekā 120 palestīniešu, ir atbilde uz sešas dienas ilgušo raķešu uzbrukumu ofensīvu Izraēlai. No Gazas sektora raidītu raķešu uzbrukumos Izraēlā gājuši bojā trīs cilvēki.

Krievija pirmdien paziņoja, ka gadījumā, ja ANO Drošības padome otrdien nevienosies par kopīgu paziņojumu šajā jautājumā, Maskava balsojumam virzīs rezolūciju, kas ir stingrāks solis nekā padomes paziņojums.

Vairāki diplomāti ir norādījuši, ka ASV visticamāk izmantos savas veto tiesības ANO Drošības padomē, lai bloķētu Maskavas virzīto rezolūciju.

Jau ierasts, ka ASV bloķē ANO Drošības padomē visas rezolūcijas, kuras pausta kritika pret to sabiedroto Izraēlu.

Palestīniešu un vairāku arābu valstu diplomāti ir kritizējuši ANO Drošības padomi par nespēju paust viedokli Gazas joslas konflikta jautājumā. Padome pagājušajā trešdienā rīkoja ārkārtas sanāksmi, tomēr nekāda rīcība tai nesekoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!