Foto: AFP/Scanpix

Reaģējot uz Turcijas regulārajiem paziņojumiem par plāniem pēc Bābas atkarošanas no teroristu organizācijas "Daesh" uzbrukt kurdu vadītajiem "Sīrijas demokrātiskajiem spēkiem" (SDF), kuri Sīrijas ziemeļos džihādistus padzinuši no plašām teritorijām, ASV norādījušas, ka mērķis ir tikai teroristi. ARA News

Turcija uzskata, ka "Tautas aizsardzības vienības" (YPG), kuras ir galvenais SDF militārais spēks, ir "Kurdistānas Strādnieku partijas" (PKK) aizsegs. Savukārt Turcija PKK uzskata par teroristu organizāciju. Tikmēr ASV amatpersonas vairākkārt izteikušās, ka YPG ir būtiskākais sauszemes spēks Sīrijā karā pret "Daesh".

ASV Aizsardzības ministra asistente Elisa Slotkina norādīja, ka ASV vadītā starptautiskā koalīcija nedarbojas teritorijās, kurās nav "Daesh". "Mēs esam par "Daesh" iznīcināšanu tur, kur ir "Daesh". Ja tur nav "Daesh", tas neietilpst mūsu mandātā. Ir svarīgi to nošķirt." viņa norādīja.

Ar sarkanām bultām atzīmēti attiecīgi turku un kurdu spēku galvenie uzbrukuma virzieni "Daesh" pozīcijām pēdējo nedēļu laikā. Ar violetu rakstīti nozīmīgāko pilsētu nosaukumi.

Vienlaikus viņa noraidīja Turcijas paziņojumus, ka koalīcija ir atteikusies sniegt gaisa atbalstu Turku spēkiem kaujā par džihādistu kontrolēto Bābu. Slotkina skaidroja, ka arī patlaban katru dienu ar turkiem notiekot sadarbība.

"Mēs esam piedalījušies ar informācijas ievākšanu, novērošanu un izpēti, atbalstot Bābas operāciju. Uz ziemeļiem no turienes mēs nodrošinājām sauszemes spēkus un pilnu gaisa atbalsta komplektu. Šīs ir tās lietas, ko mēs pārrunājam ik stundu."

ASV atbalsta arī SDF, kuri pēdējo nedēļu laikā nostiprinājušies Eifratas austrumu krastā un tuvojas Tabkas dambim, kā arī Rakai.

Kurdi uzspridzina no "Daesh" atkarotajā Vadianas ciemā uzietu ar sprāgstvielām pildītu auto:


Tuvo austrumu eksperts Nokolass Herass skaidro, ka Turcija saviem spēkiem vēlas tā paša līmeņa atbalstu, kādu ASV sniedz kurdu sabiedrotajiem specvienību un padomdevēju formā. Turklāt, ja turki iegūtu kontroli pār kurdu iepriekš no "Daesh" smagā cīņā atkaroto Menbižu, tā būtu pietiekama platforma uzbrukumam džihādistu pašpasludinātā kalifāta "Islāma valsts" galvaspilsētai Rakai.

Vienlaikus pastāv bažas, ka Turcijas galvenais mērķis nav "Daesh" sakaušana, bet gan kurdu valstiskā veidojuma nepieļaušana gar savu dienvidu robežu. Kurdi to kontrolētajās teritorijās jau pasludinājuši autonoma Rožavas reģiona izveidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!