Foto: AP/Scanpix

Daļējas valdības darbības apturēšanas dēļ ASV prezidents Baraks Obama atcēlis nākamnedēļ ieplānoto braucienu uz Malaiziju, kas būtu pirmā ASV prezidenta viesošanās Indoķīnas valstī kopš 1966. gada, vēsta raidsabiedrība BBC.

Obama braucienu atcēlis, lai risinātu budžeta krīzi, kuras dēļ pirmo reizi 17 gados ASV valdība ir spieta daļēji apturēt savu darbību, jo Kongress nav spējis vienoties par jauno valsts budžetu, kuram bija jāstājas spēkā pirmajā oktobrī.

Prezidenta vietā vizītē ekonomisko saišu stiprināšanai dosies valsts sekretārs Džons Kerijs.

Tūrē, kurai bija jāsākas sestdien, Obama bija ieplānojis apmeklēt arī Indonēziju, Bruneju un Filipīnas. Baltais nams neprecizē, vai Obama apciemos šīs valstis.

Jau vēstīts, ka Kongresa nespēja vienoties par jauno budžetu ir novedusi pie ASV valdības daļēja darba apturēšanas. Vairāk nekā 700 000 ierēdņu spiesti doties bezalgas atvaļinājumos un daudzu iestāžu darbība ir apturēta.

Slēgti ir vairāki valsts departamenti un valsts aprūpē esošas iestādes, piemēram, 19 dažādi muzeji, tūristu apskatei liegta arī Brīvības statuja, Josemitu nacionālais parks un valsts nacionālais zooloģiskais dārzs. Nedarbojās arī pasu izsniegšanas nodaļa. 

Pasts, nodokļu administrācija, militāristi, ārvalstu vēstniecības,  gaisa spēki, pārtikas inspekcija un policija turpina savu darbu kā ierasts. 

Ko nozīmē ASV valdības darba apturēšana, kāda ir tās ietekme un iemesli, var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!