Foto: EPA/LETA

ASV daļēji atsāks bruņojuma pārdošanu Bahreinai, neskatoties uz valstī notiekošajiem mēnešiem ilgušajiem tautas protestiem pret karalistes vadību, ar kuriem saistītas bažas par cilvēktiesību pārkāpumiem.

Valdība informēja ASV parlamenta apakšpalātu, ka daļēji atļaus pārdot bruņojumu Bahreinas aizsardzības spēkiem, krasta apsardzei un nacionālajai gvardei, tomēr joprojām būs ASV uzņēmumiem būs aizliegts pārdot TOW tipa raķetes, militārās apvidus automašīnas "Humvee" vairākas citas preces.

Valsts departaments neatklāja pilnu sarakstu ar bruņojumu, ko būs ļauts pārdot Bahreinai, bet uzsvēra, ka tajā nav aprīkojuma, ko "var izmantot pūļa kontrolei".

ASV joprojām aizliegts Bahreinai pārdot asaru gāzi, asaru gāzes palaišanai nepieciešamo aprīkojumu, kā arī dūmu granātas.

Lēmums par daļēju bruņojuma pārdošanas atsākšanu tika pieņemts pēc šonedēļ notikušās Bahreinas kroņprinča Salmana bin Hamada al Halifas vizītes ASV, kuras laikā viņš tikās ar ASV viceprezidentu Džo Baidenu, valsts sekretāri Hilariju Klintoni un aizsardzības ministru Leonu Panetu.

Oktobrī ASV valdība atlika 53 miljonus ASV dolāru (28,6 miljonus latu) vērta bruņojuma pārdošanu Bahreinai pēc tam, kad vietējā izmeklēšanā tika paustas aizdomas par cilvēktiesību pārkāpumiem tautas sacelšanās laikā kopš pagājušā gada februāra.

Bahreinā vairāk nekā 60 gadus atrodas ASV jūras spēku galvenā bāze Persijas līča reģionā un tā tiek uzskatīta par galveno ASV sabiedroto cīņā pret Irānu.

ASV ir plaši kritizētas par to, ka nevēršas pret protestu apspiešanu Bahreinā, kā to darīja Ēģiptē, Tunisijā un Sīrijā.

ASV Valsts departaments pauda viedokli, ka Bahreinas vadība ir spērusi soļus reformu virzienā, tomēr joprojām daudz kas vēl ir jāpaveic. "Esam nobažījušies par to, cik plaši policija izmanto spēku un asaru gāzi. Tajā pašā laikā esam nobažījušies, ka daļa protestētāju gandrīz katru dienu izmanto vardarbību," teikts Valsts departamenta šonedēļ izplatītajā paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!