Foto: Kadrs no video

Aptuveni 2700 gadu sens Persijas mākslas darbs, ko kā "īpašu dāvanu" Irānas tautai septembrī šīs valsts prezidentam Hasanam Rohani Ņujorkā nodeva ASV pārstāvji, ir viltojums, atsaucoties uz ekspertiem, vēsta radio "Brīvā Eiropa".

Tika uzskatīts, ka miljona dolāru (520 tūkstošu latu) vērtais spārnota grifa formā izgatavotais sudraba biķeris nāk no Kalmakaras alas Irānas rietumos. ASV muitnieki to konfiscēja 2003. gadā, kad kāds irāniešu mākslas tirgonis senlietu mēģināja ievesta Amerikā.

Pēc tam grifs desmit gadus nostāvēja noliktavā, līdz šogad septembrī Ņujorkā uz ANO Ģenerālo asambleju ieradās Irānas jaunais prezidents Hasans Rohani, kura delegācijai priekšmets tika nodots.

"Amerikāņi sazinājās ar mums un teica: "Mums ir dāvana jums". Viņi atdeva to kā īpašu dāvanu Irānas tautai," 28. septembrī Irānas mediji citēja Rohani vārdus.

"Mēs ceram, ka tas iezīmēs sākumu senlietu atgūšanai," saņemot grifu, norādīja pašreizējais Kultūras mantojuma organizācijas vadītājs Mohamads Ali Nadžafi.

Savukārt ASV Valsts departaments preses paziņojumā pauda, ka mākslas darbs, kurš "tiek uzskatīts par senatnes galveno grifu", ir "Irānas tautas dāvana pasaulei, ko ASV ar prieku atgriež Irānas cilvēkiem".

Diemžēl 2700 gadu senais biķeris "neapšaubāmi" ir vien mūsdienu viltojums, uzskata bijušais Irānas Kultūras mantojuma organizācijas vadītājs Hamids Bakvai.

"Pirmkārt, veids, kā tas izgatavots, un stils norāda – tas ir viltojums. Šai senlietai nav nekādas saknes senajā Irānā," uzskata speciālists. "Otrkārt, no tehniskās puses raugoties, arī izmantotais materiāls norāda, ka tas nav oriģināls," turpina Bakvai.

Senlietas autentiskumu apšauba arī Ņujorkas Metropolitēna mākslas muzeja arheologs Oskars Vaits Muskarella. Pietika ar fotogrāfijas aplūkošanu, lai taptu skaidrs, ka tas ir viltojums, pagājušajā gadā viņš rakstīja presē.

Muskarella, kurš sešdesmitajos gados piedalījās arheoloģiskajos izrakumos Irānā, lēš, ka priekšmetam nav vairāk par 14 gadiem.

Melnajā tirgū klejo simtiem senu Irānas artefaktu viltojumi, no kuriem daži nokļūst kolekcijās un mākslas izstādēs ārzemēs, skaidro Bakvai. Tomēr ASV būtu bijis jāzina, ka šis priekšmets nav īsts, viņš norāda.

Jaunumi izskan laikā, kad Hasana Rohani stāšanās amatā Ritumos ir raisījusi cerības uz Irānas kodoljautājuma atrisināšanu un atkusni Vašingtonas – Teherānas attiecībās. Otrdien Ženēvā sākas Irānas un lielvalstu kodolsarunas.

Irānas valdība vēl nav oficiāli komentējusi ziņas par senlietas autentiskumu, norāda "Brīvā Eiropa".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!