Foto: AFP/Scanpix

ASV militārās degvielas uzpildes lidmašīnas iesaistīsies militārajā kampaņā pret Mali islāmistiem, uzpildot degvielu Francijas militārajām lidmašīnām.

Par ASV lēmumu sniegt šādu palīdzību Savienoto Valstu aizsardzības ministrs Leons Paneta sestdien telefoniski informējis Francijas aizsardzības ministru Žanu Īvu Ledriānu, pavēstīja ASV amatpersonas.

Pēc amatpersonu neoficiāli teiktā, degvielu Francijas iznīcinātājiem un bumbvedējiem lidojuma laikā uzpildīs trīs ASV lidmašīnas KC-135, kas ir dislocētas Moronas aviobāzē Spānijā.

Jau līdz šim ASV dalījās ar Franciju izlūkošanas informācijā par Mali un Savienoto Valstu militārās lidmašīnas nogādāja Mali Francijas motorizētos kājniekus.

Sestdien Francijas un Mali spēki ieņēma Gao, kas bija lielākā islāmistu kontrolētā pilsēta, un tagad virzās uz Timbuktu.

Francija 11.janvārī sāka militāru intervenci Mali, lai palīdzētu apturēt islāmistu nemiernieku virzīšanos no viņu ieņemtajiem valsts ziemeļiem uz dienvidiem.

Tuaregu nemiernieki un islāmistu grupējumi, izmantojot pērn 22.martā Mali notikuša militāra apvērsuma radīto krīzi, triecienuzbrukumā iekaroja valsts ziemeļus. Tuaregu izveidotā Azavadas Nacionālās atbrīvošanas kustība (MNLA) iekarotajā teritorijā 6.aprīlī proklamēja neatkarīgu valsti Azavadu, kuru neviens nav atzinis.

Pēc Mali ziemeļu iekarošanas islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!