Foto: Reuters/Scanpix

ASV un Dienvidkoreja piektdien paziņoja, ka ir panākušas vienošanos par modernizētas ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas izvietošanu Dienvidkorejā, ņemot vērā pieaugošos draudus no Ziemeļkorejas puses.

Abas sabiedrotās februārī sāka sarunas par ASV sistēmas THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) izvietošanu Korejas pussalā. Tas notika pēc tam, kad Ziemeļkoreja bija izmēģinājusi liela darbības rādiusa raķeti un janvārī veikusi savu ceturto kodolizmēģinājumu.

"Pamatojoties uz šīm konsultācijām, [Dienvidkoreja] un ASV pieņēma alianses lēmumu izvietot THAAD ... kā aizsardzības pasākumu, lai garantētu [Dienvidkorejas] un tās tautas drošību," teikts ASV un Dienvidkorejas aizsardzības ministriju kopīgā paziņojumā.

Tajā netika izpausts, tieši kad un kur šī sistēma tiks izvietota, bet abu valstu sarunas par potenciālās vietas izvēli ir gala stadijā.

Plāns izvietot šo sistēmu Dienvidkorejā ir aizkaitinājis Ķīnu un Krieviju, kura to nosauca par mēģinājumu pastiprināt ASV militāro spēku reģionā.

Ķīna piektdien paziņoja, ka ir stingri pret šīs sistēmas izvietošanu, un brīdināja, ka tā "nopietni kaitēs" reģionālajai drošībai Ziemeļaustrumāzijā.

ASV un Dienvidkorejas piektdienas paziņojumā teikts, ka šī sistēma pēc izvietošanas būs vērsta tikai pret potenciāliem uzbrukumiem no Ziemeļkorejas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!