Foto: AFP/Scanpix

ASV diplomāti ar Sīrijas opozīcijas palīdzību savākuši vairāk nekā 200 000 lappušu ar pierādījumiem par prezidenta Bašara al Asada režīma vainu kara noziegumos, pavēstīja ASV speciālais sūtnis Stīvens Raps, kurš specializējies kara noziegumu lietās.

Pēc viņa teiktā, ASV vāc materiālus, lai pret Asadu ierosinātu krimināllietu. Speciāli šim nolūkam sīriešu grupas izgājušas apmācību, kā pareizi meklēt un identificēt vajadzīgo informāciju. Savāktie materiāli, kuru šobrīd ir vairāk nekā 200 000 lappušu, glabājas ASV izveidotā centrā Eiropā, kur tos pēta eksperti.

Sagaidāms, ka šie pierādījumi tiks izmantoti Sīrijas prezidenta tiesas prāvā. Kā pavēstīja Raps, savākto pierādījumu daudzums un kvalitāte ļaus Asada lietu padarīt par vienu no labākajām starptautiskajos procesos pret valstu vadītājiem.

Viņš norādīja, ka ASV negrasās pati ierosināt lietu, bet cenšas radīta sava veida "jauktu tiesu", tai piesaistot gan "starptautiskos spēlētājus", gan pašus sīriešus.

Lai arī paredzams, ka iespējamā tiesa būs gara un saskarsies ar pretestību, tostarp no Krievijas puses, Raps pieļāva, ka process varētu sākties vēl pirms Sīrijas konflikta beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!