Foto: AFP/Scanpix

Džihādistu grupējuma "Daesh" līderi bēg no Mosulas pilsētas, ASV atbalstītajiem vietējiem spēkiem tuvojoties kaujinieku pēdējam bastionam Irākā, trešdien paziņoja ASV ģenerālis Džerijs Voleskis.

Sagaidāms, ka liela daļa no Mosulā palikušajiem džihādistiem būs ārvalstu karotāji, jo viņiem nav kurp doties, sacīja Voleskis, kurš vada ASV vadītās koalīcijas sauszemes spēkus.

Ilgi gaidītais uzbrukums Mosulai sākās pirmdien. Tajā piedalās 30 000 karavīru, un tā ir lielākā Irākas militārā operācija kopš ASV karaspēka izvešanas 2011. gadā. Tiek lēsts, ka pilsētā nocietinājuši no 3500 līdz 5000 "Daesh" kaujinieku.

"Mēs "Daesh" stāstam, ka viņu līderi viņus pamet. Mēs esam novērojuši kustību no Mosulas," reportieriem videopārraidē no Bagdādes pavēstīja Voleskis.

Viņš atteicās atklāt, cik daudz līderu bēguši un uz kurieni viņi dodas, taču pret viņiem tiek veikti aviācijas uzlidojumi.

"To, uz kurieni viņi dodas, es atstāšu mūsu [raķešu] mērķu noteicēju ziņā," sacīja Voleskis.

Viņš piebilda, ka irākieši pārbaudīs visus, kas pamet Mosulu, un tiks novērsti ārzemju kaujinieku mēģinājumi iejukt gaidāmajā cilvēku plūsmā no Mosulas.

"Viņiem būs grūti iejukt vietējo iedzīvotāju vidū, ņemot vērā ārvalstu kaujinieku dažādību," sacīja Voleskis. "Mēs prognozējam, ka viņi būs tie, kas paliks un cīnīsies, jo patiesībā viņiem nav citas vietas kurp doties."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!