Foto: AFP/Scanpix

ASV Gvantanamo līča bāzē Kubā sestdien izcēlušās ieslodzīto un sargu sadursmes, kad amatpersonas uz citām kamerām pārvietojušas ieslodzītos, no kuriem daudzi ir pieteikuši badastreiku, vēsta raidsabiedrība BBC.

Nemieri sākušies, kad ieslodzītie aizseguši novērošanas kameras un logus. Daži cietumnieki pielietoja improvizētus ieročus un sargi izšāva vairākus brīdinājuma šāvienus, pastāstīja ASV armijas pārstāvis. Sadursmēs nopietnus ievainojums neesot guvuši ne sargi, ne cietumnieki.

Pentagons iepriekš informēja, ka 43 Gvantanamo līča ieslodzījuma centra cietumnieki ir pieteikuši badastreiku, ieslodzīto advokāti uzskata, ka šis skaits ir daudz lielāks. Daļa no streikojošajiem tiek baroti ar varu, informēja amatpersonas.

Amatpersonas noliedz apsūdzības, ka badastreiks sākts par Korāna eksemplāra zaimošanu kameru pārmeklēšanas laikā.

Badastreiks kā protesta forma ASV militārajos cietumos notiek samērā bieži, bet šis februārī sācies protests ir viens no ilgākajiem un plašākajiem.

Cietums Gvantanamo militārajā bāzē atvērts 2002. gadā, lai tur turētu pēc 2001. gada 11. septembra pretterorisma operācijās aizturētās personas.

Gandrīz 100 ieslodzītos ir nolemts atbrīvot, bet viņi turpina uzturēties kompleksā ASV Kongresa ierobežojumu dēļ un bažās par sliktu apiešanos, ja viņus nosūtīs atpakaļ uz izcelsmes valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!