Foto: Itar-Tass/Scanpix

ASV ceturtdien iebildušas pret Irākas kurdu līdera aicinājumu rīkot neatkarības referendumu, norādot, ka valsts var stāties pretī radikālajiem islāmistiem, vienīgi saglabājot vienotību.

Iepriekš ceturtdien Irākas Kurdistānas prezidents Masuds Barzani vērsās pie autonomā reģiona parlamenta ar aicinājumu sākt sagatavošanos "referendumam par pašnoteikšanās tiesībām".

Taču Baltais nams, kas aizkulisēs aktīvi cenšas pārliecināt Irākas šiītu, sunnītu un kurdu līderus vienoties par jaunas kopīgas centrālās valdības izveidi, šo ieceri uzņēmis bez entuziasma.

"Mēs patiesi joprojām uzskatām, ka Irāka ir stiprāka, ja tā ir vienota," uzsvēris Baltā nama pārstāvis Džošs Ernests. "Tāpēc Savienotās Valstis turpina atbalstīt Irāku, kas ir demokrātiska, plurālistiska un vienota, un mēs joprojām mudināsim visas puses Irākā turpināt sadarboties šī mērķa sasniegšanai."

Vēlāk ASV viceprezidents Džo Baidens pieņēma Baltajā namā Barzani kancelejas vadītāju Fuadu Huseinu. Arī Baidens sarunā ar kurdu delegāciju uzsvēra, cik svarīgi ir "izveidot jauno Irākas valdību, kurā būtu apvienotas visas kopienas", lai valsts spētu pretoties islāmistiem, kas grupējuma "Islāma valsts Irākā un Levantē" (ISIL) vadībā pēdējā mēneša laikā sagrābušas plašas Irākas teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!