Foto: F64

ASV aģentūra, kas atbild par potenciālo rekrūšu iesaukšanu, kļūdas pēc ir izsūtījusi iesaukšanas reģistrācijas paziņojumus vīriešiem, kas dzimuši 19. gadsimta beigās, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kļūda radusies, kad atbildīgais ierēdnis selektīvās izvēles sistēmā nav ņēmis vērā gadsimtu, atlasot personu datus, kā rezultātā pirms kļūdas atklāšanas izsūtīti 14250 paziņojumi Pensilvānijas vīriešiem, kas dzimuši no 1893. līdz 1897.

Visi šie vīrieši gandrīz noteikti ir miruši, bet jaunākajam būtu 117 gadi, norāda BBC.

Lai gan kopš Vjetnamas kara laikiem ASV ir pilnībā profesionāla armija un obligātā iesaukšana nenotiek, visiem vīriešiem pēc 18 gadu vecuma ir jāreģistrējas. Tāpat jāreģistrējas visiem 18 līdz 25 gadus veciem vīriešu kārtas imigrantiem, skaidro BBC.

Savam 1894. gadā dzimušajam un 1995. mirušajam vectēvam un Pirmā pasaules kara veterānam adresētu paziņojumu saņēmis 73 gadus vecais Čaks Huī.

"Tur bija teikts, ka viņam draud smagi sodi un apcietinājums, ja viņš nepieteiksies iesaukšanas birojā," Huī pastāstīja aģentūrai AP. "Mēs bijām pilnīgi apstulbināti," viņš piebilst.

Iesaukšanas dienests ir atvainojies par kļūdu un cilvēkiem radītajām neērtībām. Aģentūras paziņojumā teikts, ka kļūda nav uzreiz pamanīta, jo Pensilvānijā dzimšanas gada apzīmēšanai tiek izmantots divciparu kods, tāpēc 1893. un 1993. gadā dzimušajiem tas ir vienāds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!