Foto: AFP/Scanpix

Portāls "WikiLeaks" atklājis datus, saskaņā ar kuriem Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Nacionālās drošības aģentūra (NSA) veikusi izlūkošanas darbības attiecībā uz pēdējiem trim Francijas prezidentiem - Žaku Širaku, Nikolā Sarkozī un Fransuā Olandu, vēsta "RIA Novosti".

Francijas mediju rīcībā nonākusī informācija norāda, ka telefonsarunu noklausīšanās veikta, kā minimums, no 2006. gada līdz 2012. gada maijam.

Ziņas par ASV NSA veikto telefonsarunu noklausīšanos izraisīja milzīgu rezonansi Francijas medijos un politiskajās aprindās.

Kā vēsta skandalozā portāla "WikiLeaks" publicētie materiāli, noklausīšanās tika veikta arī vairāku ministru, diplomātu un augsti stāvošu amatpersonu vidū.

NSA sagatavojusi vairākas atskaites, kuras apraksta pirmo personu darbības, kā, piemēram, tikšanās laikā ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, Olandam radies iespaids, ka viņa plāno "pamest" Grieķiju un "vairāk nekustēties" tās virzienā. Francijas prezidents bijis ļoti norūpējies un baidījies, ka grieķi vēlēšanās nobalsos par "ekstrēmistu partiju". Bet pašu tikšanos ar Merkeli Olands aprakstījis kā "īstāko šovu", kura laikā netika panākta neviena saturīga vienošanās. Olands esot organizējis arī slepenu tikšanos ar tā laika opozīcijas partijas līderi Zigmāru Gabrielu.

Trešdienas rītā Fransuā Olands organizējis Valsts Drošības padomes ārkārtas sēdi, dienā plānota parlamenta vadības tikšanās, bet vakarā uz pārrunām izsaukta ASV vēstniece Džeina Hārtlija.

"Francija, kas jau šobrīd ir palielinājusi drošības un kontroles mehānismus, nepacietīs līdzīgas darbības, kas rada drošības un nacionālo interešu draudus," teikts paziņojumā pēc trešdienas ārkārtas sēdes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!