Foto: AP/Scanpix

Amerikas Savienotās Valstis (ASV) ir noteikusi jaunas sankcijas Irānas uzņēmumiem un privātpersonām, reaģējot uz Irānas nesen veikto ballistisko raķešu testu, svētdien vēsta "BBC".

Jaunās sankcijas piemērotas 11 uzņēmumiem un personām, kas saistītas ar Irānas raķešu programmu - tām ir liegta pieeja izmantot ASV banku sistēmu.

ASV sankciju melnajam sarakstam tika pievienoti pieci Irānas pilsoņi, kā arī Apvienotajos Arābu Emirātos un Ķīnā bāzēts kompāniju tīkls, paziņoja ASV Finanšu ministrija.

Šis tīkls "noslēpa delikātu preču raķešu izplatīšanai gala lietotāju, izmantojot aizsega kompānijas trešajās valstīs, lai maldinātu ārvalstu piegādātājus," teikts paziņojumā. Finanšu ministrija piebilda, ka šie pieci Irānas pilsoņi "centās sagādāt Irānai ballistisko raķešu komponentus".

"Irānas ballistisko raķešu programma rada ievērojamus draudus reģionālajai un globālajai drošībai, un tā turpinās būs pakļauta starptautiskām sankcijām," sacīja ASV finanšu ministra vietnieks terorisma un finanšu izlūkošanas jautājumos Adams Šubins.

Ziņots, ka 2015. gada vasarā sešas pasaules lielvaras - Lielbritānija, Ķīna, Francija, Vācija, Krievija un ASV - panāca vienošanos ar Irānu, ka Teherāna ierobežos savu kodolprogrammu, lai mazinātu rietumvalstu bažas, ka tā varētu iegūt savā rīcībā atomieročus. Šī vienošanās pieliek punktu Teherānas un Rietumu attiecību atsalumam, kas turpinājies kopš 2002. gada.

Izstrādāts arī mehānisms, kas vajadzības gadījumā ļautu daudzas sankcijas atjaunot, bet iespējamās domstarpības risinās īpaša komisija.

Tiesa gan, ASV joprojām atstājusi spēkā vairākas citas sankcijas pret Irānu saistībā ar terorismu, Teherānas ballistisko raķešu programmu un cilvēktiesību situāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!