Foto: AFP/Scanpix

Irānas kaujas lidmašīnas ir apšaudījušas ASV bezpilota izlūklidmašīnu, ceturtdien paziņojušas Pentagona amatpersonas. Incidents noticis pirmajā novembrī starptautiskajā gaisa telpā virs Persijas līča ūdeņiem, lidaparāts nav cietis, atsaucoties uz paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Divi “SU – 25” iznīcinātāji apšaudījuši bezpilota lidaparātu “Predator”, bet nav trāpījuši mērķim, kurš veiksmīgi atgriezies bāzē, vēsta Pentagons.

Lidaparāts bijis plānveida izlūkošanas uzdevumā un neesot pārkāpis Irānas gaisa telpas robežu. Par incidentu ticis informēts ASV prezidents, norāda Pentagona pārstāvis Džordžs Litls. Tomēr ASV pēc šī incidenta turpināšot novērošanas misijas, uzsver amatpersona.

Aizsardzības amatpersonas parasti nekomentē novērošanas misijas, bet šoreiz ir sniegušas informāciju, jo medijos parādījās ziņas par šo incidentu, vēsta BBC.

Jau vēstīts, ka pagājušajā gadā Irāna sagrāba ASV bezpilota lidaparātu, kurš esot pārkāpis tās gaisa telpu. Amerikāņi apgalvoja, ka lidmašīnai radās tehniskas problēmas, tāpēc tā nonākusi irāniešu rokās. Irāna pēc tam paziņoja, ka mēģinās radīt savu lidaparāta kopiju.

2012. gada septembrī Irāna paziņoja, ka ir radījusi pati savu bezpilota lidaparātu, kura darbības attālums aptver gandrīz visus Tuvos Austrumus.

Bezpilota lidaparāta "Shahed 129" ("Liecinieks 129") darbības attālums ir 2000 kilometru un to var aprīkot ar raķetēm un bumbām, paziņojusi Irānas Revolucionārā Gvarde. Tas ir piemērots izlūkošanas un kaujas uzdevumiem.

Pagaidām gan nav zināms, vai "Shahed 129" ir kāda līdzība ar iegūto ASV lidaparātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!