Foto: Arhīva foto

ASV likumsargi izbeiguši krimināllietu par krāpniecību ar vērtspapīriem, kas sākta pret 2010.gadā gāztā Kirgizstānas prezidenta Kurmanbeka Bakijeva dēlu Maksimu, paziņojusi prokuratūra, iemeslu šādam lēmumam nesniedzot.

ASV centās panākt 35 gadus vecā Maksima Bakijeva izdošanu no Lielbritānijas, lai viņš stātos tiesas priekšā par apsūdzībām sazvērestībā, lai veiktu krāpšanos ar vērtspapīriem un traucētu taisnīguma noskaidrošanai.

Šīs lietas izbeigšanu apstiprinājis Ņujorkas Austrumu rajona prokurores Loretas Linčas preses pārstāvis, taču viņš sīkākus komentārus sniegt atteicies.

Maksims Bakijevs, kurš Kirgizstānā vadījis attīstības aģentūru, Lielbritānijā dzīvojis kopš valsts pamešanas pēc 2010.gada aprīlī piedzīvotās sacelšanās. Lietas izskatīšanu par viņa izdošanu bija paredzēts sākt 13.maijā, taču nu tas vairs nav nepieciešams, norādīja Lielbritānijas Kriminālprokuratūras dienesta preses pārstāvis.

Bakijevs ASV tiesā iesniegtajos dokumentos publiski nav ticis minēts. 2012.gada aprīlī federālā prokuratūra Bruklinā apsūdzēja Lielbritānijas uzņēmēju Taijibu Ali Muniru par palīdzības sniegšanu laika periodā no 2010.gada līdz 2011.gadam kādai nenosauktas Centrālāzijas valsts augsta līmeņa amatpersonai, lai īstenotu shēmu ar iekšējas informācijas ļaunprātīgu izmantošanu.

Munirs atzina vainu un janvārī tika notiesāts par sazvērestības apsūdzībām uz mazāk nekā mēnesi cietumā, ko viņš jau bija pavadījis ieslodzījumā ASV.

Tikmēr Kirgizstānas pašreizējā valdība Maksimu Bakijevu un viņa tēvu apsūdz korupcijā. Maksimam draud apsūdzības Kirgizstānas tiesā, ka viņš ļaunprātīgi izmantojis savu stāvokli valdībā, ļaunprātīgi izmantojis līdz 300 miljoniem dolāru valsts finanšu līdzekļos un iesaistīties naudas atmazgāšanā.

Decembrī Kirgizstānas valdības preses pārstāvis Kadirs Toktogulovs paziņoja, ka valsts sniedz informāciju Amerikas amatpersonām saistībā ar ASV pūliņiem panākt Maksima Bakijeva izdošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!