ASV Kalifornijas štata Bērklijas pilsētā svētdien izcēlās sadursmes starp prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju demonstrāciju un kreisiem pretdemonstrantiem, un 14 cilvēki tika aizturēti, paziņoja policija un aculiecinieki.

Mierīga demonstrācija sāka kļūt vardarbīga, izceļoties kautiņiem starp abām pusēm Mārtina Lutera Kinga Pilsoniskā centra parkā, kas bija slēgts sabiedrībai.

Simtiem melnās drēbēs ģērbtu kreiso "antifa" aktīvistu pārlēca pār policijas izveidotiem aizsprostojumiem, lai uzbruktu nelielam skaitam Trampa piekritēju, kuri bija ieradušies par spīti tam, ka mītiņš "Nē marksismam Amerikā" bija atcelts vardarbības draudu dēļ.

Pretdemonstranti aplenca mītiņa dalībniekus, skandējot "Nē Trampam, nē Kukluksklanam, nē fašistu ASV" un "Ejiet mājās, nacisti".

Vairākus demonstrantus ar aizsegtām sejām policija aizveda no parka. Policija ziņoja, ka aizturējusi 14 cilvēkus galvenokārt par to, ka viņi pārkāpuši masku un potenciālu ieroču aizliegumu.

Policisti raidīja gumijas lodi uz demonstrantu, kurš mēģināja šķērsot aizsprostojumu, lai iekļūtu parkā.

Kreisie pretdemonstranti apsmidzināja ar piparu aerosolu labējā grupējuma "Patriot Prayer" līderi Džoju Gibsonu, vēstīja ziņu aģentūras AFP fotogrāfs, kurš bija šī notikuma aculiecinieks.

Žurnāla "Mother Jones" reportieris Šeins Bauers tvītoja, ka ir apsmidzināts ar piparu aerosolu, un ievietoja internetā vieoierakstu, kurā redzams, kā tā sauktie antifašisti sit un spārda uz ielas guļošu "alternatīvo labējo" piekritēju.

Arī citos videoierakstos, kas ievietoti sociālajos medijos, bija redzams, kā "antifa" aktīvisti melnās drēbēs fiziski uzbrūk gan Trampu atbalstošiem demonstrantiem, gan žurnālistiem.

Bērklijas pilsētas amatpersonas bija noraidījušas vismaz trīs pieprasījumus atļaut demonstrācijas minētajā parkā, kuri bija saņemti no abām pusēm.

Trampa piekritēja Embera Kamingsa bija organizējusi mītiņu "Nē marksismam Amerikā", bet vēlāk lūdza atbalstītājus neierasties iespējamas vardarbības draudu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!