Foto: stock.xchng

ASV Nacionālā drošības aģentūra (NSA) ik dienas ievākusi datus par gandrīz 200 miljoniem īsziņu no visas pasaules, uzzinot par cilvēku ceļošanas plāniem, kontaktiem un norēķiniem, ziņo britu laikraksts "The Guardian".

Par "Dishfire" nosauktās programmas ietvaros NSA ievāc "visu informāciju, ko var", atsaucoties uz bijušā ASV izlūkdienesta darbinieka Edvarda Snoudena nopludinātajiem dokumentiem, ziņo laikraksts.

Programmas ietvaros NSA 2011. gada aprīlī ik dienas ievākusi vidēji 194 miljonus īsziņu, liecinot dokumenti.

"NSA plaši izmantoja savu īsziņu datubāzi, lai iegūtu informāciju par cilvēku ceļošanas plāniem, kontaktiem, finanšu pārskaitījumiem un vēl vairāk - tai skaitā no cilvēkiem, kuri netiek turēti aizdomās par nelegālu darbību," informē laikraksts.

Jau vēstīts, ka bijušais  ASV izlūkdienesta darbinieks Edvards Snoudens ir nopludinājis medijiem dokumentus, atklājot ASV izlūkdienestu spiegošanas metodes un apmērus, izraisot starptautisku skandālu.

Tiek lēsts, ka žurnālistiem viņš nodevis ap 200 000 slepeno dokumentu, bet pavisam nozadzis 1,7 miljonus failu.

Snoudens līdz šim atklājis ASV izlūkošanas datu vākšanas detaļas, taču likumdevēji brīdina, ka nozagtie dokumenti satur lielu daudzumu slepenu militāro datu, kas varētu kaitēt ASV spēkiem visā pasaulē.

ASV Snoudens apsūdzēts spiegošanā un valdības īpašuma zādzībā. Viņam piešķirts pagaidu patvērums Krievijā. Vašingtona atkārtoti aicinājusi Snoudenu atgriezties un stāties tiesas priekšā.

Decembrī Snoudens intervijā laikrakstam "The Washington Post" sacīja, ka ir apmierināts ar paveikto, jo sabiedrība tagad ir informēta par ASV valdības realizēto masveida novērošanu internetā un telefona sarunu noklausīšanos.

"Man, vērtējot pēc personīgā apmierinājuma, misija jau ir pabeigta. Es jau esmu uzvarējis," paziņoja Snoundens. "Tiklīdz žurnālisti varēja sākt strādāt, viss, ko es mēģināju izdarīt, tika pierādīts. Jo es nevēlējos mainīt sabiedrību. Es vēlējos dot sabiedrībai iespēju noteikt, vai tā vēlas pati mainīties."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!