Foto: stock.xchng
Pēdējos trīs gados panāktais progress Afganistānā tiks lielā mērā zaudēts līdz 2017.gadam, pat ja Rietumi turpinās finansiāli atbalstīt Kabulu, vēsta "Washington Post", atsaucoties uz izlūkdienestu ziņojumu.

Jaunajā Nacionālajā izlūkošanas novērtējumā, pie kura izveides strādājuši 16 ASV izlūkdienesti, tiek prognozēta "Taliban" un citu spēlētāju ietekmes palielināšanās, pat ja ASV atstās valstī vairākus tūkstošu karavīru un turpinās finansēt varu Kabulā, raksta "Washington Post".

Laikraksts atsaucas uz amatpersonām, kuras redzējušas izlūkdienestu ziņojumu, ka Afganistāna ieslīdēs haosā, ja netiks parakstīts līgums par ASV karavīru palikšanu Afganistānā pēc 2014.gada. Afganistānas prezidents Hamids Karzai sākotnēji atbalstīja līgumu, tomēr vēlāk izvirzīja jaunas prasības un norādīja, ka šis līgums varētu tikt parakstīts pēc aprīlī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, kurās viņš nepiedalīsies. ASV uzstāj uz tūlītēju līguma parakstīšanu.

Līguma parakstīšana ir priekšnosacījums miljardiem dolāru lielas Rietumu palīdzības sniegšanai Afganistānai tuvākajos gados.

"Nepārtrauktas klātbūtnes un nepārtraukta finansiāla atbalsta trūkumā situācija pasliktināsies ļoti strauji," sacīja viena amatpersona, kura vēlējās palikt anonīma.

Tomēr vairākas amatpersonas avīzei sacīja, ka novērtējums ir pārāks pesimistisks, jo ir pārāk daudz mainīgu faktoru, lai varētu precīzi prognozēt Afganistānas nākotni, tāpat Afganistānas drošības spēki ir labāk sagatavoti, nekā izklāstīts ziņojumā.

"Manuprāt, mēs redzēsim politiskās varas, teritorijas un tādu lietu pārdali. Tas nebūs nenovēršams "Taliban" uzplaukums," sacīja viena amatpersona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!