Foto: AP/Scanpix

Bijušais ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) līdzstrādnieks Edvards Snoudens, kurš nodevis atklātībai informāciju par izlūkdienesta interneta izspiegošanas programmu, pirmdien noraidīja apsūdzības, ka viņš būtu Ķīnas spiegs.

"Šo iepriekš paredzamo nomelnošanu es jau sagaidīju, pirms nodot ziņas atklātībai," laikraksta "The Guardian" rīkotajā tīmekļa intervijā sacīja Snoudens, atbildot uz jautājumu, kāpēc viņš devies uz Honkongu.

"Pavaicājiet sev - ja es būtu ķīniešu spiegs, kāpēc gan man nelidot tieši uz Pekinu? Es tagad jau dzīvotu pilī, mīļi rūpējoties par fēniksu," norādīja Snoudens.

Viņš arī sacīja - tas, ka bijušais viceprezidents Diks Čeinijs viņu nosaucis par nodevēju, ir pagodinājums.

"Ja Diks Čeinijs nosauc kādu par nodevēju, tas amerikānim ir augstākais pagodinājums," sacīja Snoudens.

29 gadus vecais bijušais CIP darbinieks arī atklāja, ka Čeinijs palīdzējis izveidot vērienīgo telefonu noklausīšanās un timekļa izspiegošanas programmu, par kuru viņš, pagājušajā mēnesī ierodoties Honkongā, sāka nodot informāciju atklātībai.

Snoudens arī sacīja, ka Čeinijs "nodevīgi izperinājis" Irākas karu.

Čeinijs telekanālam "Fox News" svētdien sacīja, ka Snoudens ir nodevējs, kurš, iespējams, bijis Ķīnas spiegs.

"Man, saprotams, ir lielas aizdomas, jo viņš devās uz Ķīnu. Tā nav vieta, uz kurieni parasti dodas, ja interesē tiesības, brīvība un tā tālāk," sacīja Čeinijs. "Tas liek uzdot jautājumus, vai viņam šāda veida sakari ir bijuši pirms tam vai nē."

Jau ziņots, ka Snoudens nodeva britu laikrakstam "The Guardian" informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām, tostarp masveida telefonsarunu noklausīšanos un personas izsekošanu globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

Pašreiz Snoudens slēpjas Honkongā un ASV pret viņu uzsākta kriminālizmeklēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!