Foto: AP/Scanpix

ASV speciālo spēku vienības tiks izvestas no stratēģiski svarīgās Afganistānas provinces Vardakas, paredz NATO un Afganistānas valdības panāktā vienošanās, kas varētu izbeigt koalīcijas un Kabulas strīdu, trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

"Mēs esam vienojušies par Vardakas plānu, kas turpina šīs svarīgās provinces nodošanu un atbilst cilvēku drošības vajadzībām, un mūsu misijas prasībām," paziņoja NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) komandieris, ģenerālis Jozefs Dunfords.

Vienošanās paredz, ka atbildību pār provinci pakāpeniski pārņems Afganistānas drošības spēki.

Amerikāņu speciālās vienības un viņu apmācīto vietējo policiju provincē, kas atrodas netālu no Kabulas, apsūdz pastrādātās zvērībās un deviņu vīriešu slepkavībās. ISAF šīs apsūdzības noliedza, bet Afganistānas prezidents Hamids Karzajs februārī paziņoja, ka specvienībām no provinces ir jāaiziet.

Karzaja paziņojumi pēdējās nedēļās ir pasliktinājuši Afganistānas un ASV attiecības.

Tikmēr ISAF paziņojumā ģenerālis Dunfords klāsta, ka atbildības nodošana afgāņu spēku rokās norāda uz Afganistānas drošības spēku pieaugošajām spējām garantēt drošību valstī.

Vienošanās neparedz konkrētus datumu, līdz kuram ASV specvienības izvedamas, uzsver BBC, norādot, ka tās noslēgšana Karzajam ļauj saglabāt savu tēlu.

Nemierīgajā Vardakas provincē, kas atrodas 40 minūšu brauciena attālumā no Kabulas, uzturas vairāki kaujinieku grupējumi, arī "Taliban". Province izmantota kā bāzes vieta uzbrukumu plānošanā galvaspilsētai.

ASV specvienību izvešana no nemierīgā reģiona rada bažas par to, ka varētu palielināties uzbrukumu skaits Kabulai. Daudzi apšauba, ka Afganistānas drošības spēki ir spējīgi uzturēt kārtību Vardakā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!