Foto: Reuters/Scanpix

ASV nākamā gada februārī pēc rotācijas principa izvietos Austrumeiropā bruņutanku brigādes kaujas grupas, lai apliecinātu sabiedrotajiem gatavību rīkoties Krievijas pieaugošās agresivitātes radīto draudu apstākļos, , liecina ASV armijas komandcentra Eiropā oficiālajā emuārā sniegtā informācija.

ASV armija trešdien paziņoja, ka uz Eiropu tiks nosūtīts pilns brigādes aprīkojuma komplekts, kā rezultātā Eiropa būs trīs pilna apmēra armijas brigādes. Agrāki plāni paredzēja, ka Pentagons rotācijas kārtībā maina karavīrus Eiropā, kur tie izmanto mācībās paredzēto aprīkojumu, kas jau iepriekš izvietots konkrētajās valstīs.

ASV un NATO spēku Eiropā komandieris ģenerālis Filips Marks Brīdlovs paziņoja, ka "šis ir liels solis, lai pastiprinātu armijas rotācijas klātbūtni un palielinātu karavīru kaujas aprīkojumu Eiropā. Šis armijas plāns turpina parādīt mūsu spēcīgo un līdzsvaroto pieeju, lai apliecinātu savas saistības NATO sabiedrotajiem un partneriem pēc agresīvās Krievijas rīcības Austrumeiropā un citviet. Tas nozīmē, ka mūsu sabiedrotie un partneri pieredzēs lielākas jaudas - viņi savās valstīs pieredzēs biežāku bruņotas brigādes klātbūtni modernāku aprīkojumu".

Brigādes rotācijas kārtībā mainīsies ik pēc deviņiem mēnešiem, un valstīs, kas piedalās operācijā "Atlantic Resolve", ASV karavīri ieradīsies uz mācībām ar modernu aprīkojumu, kas parādīs spējas ātri izvietot aprīkojumu un spēkus Eiropā, nosūtot ASV karavīrus ar visu viņiem uzticēto aprīkojumu.

Jaunais ierosinājums nozīmē, ka pašlaik izvietotais aprīkojums paliks Eiropā, tiks nosūtīts uz atjaunošanu un izmantots tālākās mācībās un operācijās. Šo aprīkojumu plānots glabāt Beļģijā, Nīderlandē un Vācijā. Tas ļautu ātri izvietot sauszemes spēkus visā reģionā, kā arī nodrošina papildu kaujas spējas, kuras var izmantot nepieciešamības gadījumā.

Tradicionāli bruņutanku brigādi veido 4500 karavīru, desmitiem smago transportlīdzekļu, tanku un cita aprīkojuma vienību.

Trešdien izplatītā paziņojuma mērķis ir arī mazināt Eiropas bažas par to, ka iepriekš izvietotā aprīkojuma atsaukšana nozīmē, ka ASV samazina savu militāro atbalstu kontinentam.

Amatpersonas, kas nav pilnvarotas publiski apspriest paziņojumu un tādēļ runāja anonīmi, iepriekš ziņu aģentūrai AP stāstīja, ka ASV armija nosūtīs papildu sakaru aprīkojumu uz Eiropu, lai galvenajiem štābiem būtu radioiekārtas, datori un cits aprīkojums, kas nepieciešams darbā ar brigādēm.

Tādas izmaiņas atbilst ASV aizsardzības jomas līderu solījumiem aizsargāt Eiropu un nosūtīt Krievijai signālu, ka netiks pieņemta nekāda agresija pret to sabiedrotajiem. Šogad militārajai palīdzībai Eiropā ASV budžetā atvēlētie līdzekļi ir četrreiz lielāki nekā pērn.

Nākamgad Pentagons centīsies budžetā atrast 3,4 miljardus ASV dolāru (trīs miljardus eiro), lai palielinātu karavīru rotāciju un militārās mācības Eiropā.

Pašlaik Eiropā ir divas pastāvīgi izvietotas ASV brigādes kaujas vienības: bruņumašīnu "Stryker" brigāde un gaisa desanta brigāde. Jaunie plāni paredz, ka līdz 2017.gada beigām brigāžu skaits sasniegs trīs. Savukārt Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Bulgārijā, Polijā un Rumānijā rotācijas kārtībā ir izvietotas militārās vienības un bruņojums.

Brīdlovs šonedēļ Rīgā apmeklē Ziemeļeiropas aizsardzības spēku komandieru konferencē, kurā tiksies ar sabiedrotajiem reģionā, lai apliecinātu ASV atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!