Foto: Publicitātes attēli

ASV Aizsardzības attīstīto projektu aģentūra (DARPA), kura atbild par jaunu tehnoloģiju izstrādi ASV armijas vajadzībām, šī gada rudenī plāno uzsākt jauna, no kuģiem palaižama bezpilota lidaparāta pēdējo testēšanas posmu.

DARPA šobrīd pēta iespējamo risku novēršanu no kuģiem palaižamu bezpilota lidaparātu tehnoloģijām, raksta "Defense Update". Pētījumu rezultātā jau rudenī plānots izvēlēties vienu no diviem šobrīd testa stadijā esošajiem lidaparātu modeļiem, kuri ASV Jūras spēkiem spēj nodrošināt pastāvīgas izlūkošanas, uzraudzības, militārās izpētes un uzbrukumu iespējas praktiski jebkur pasaulē.

Tehnoloģiju testēšanu pēc DARPA pasūtījuma veic divas kompānijas "Northrop Grumman Corp." and "Aerovironment Inc.", kuras iepriekš izstrādājušas katra savu bezpilota lidaparāta modeli. Savukārt Septembrī tiks paziņots, kurš no abiem modeļiem tiks pilnībā izveidots, lai veiktu galējo testēšanu.

"Lai piedāvātu no zemes palaižamiem bezpilota lidaparātiem līdzvērtīgas tehnoloģijas arī neliela izmēra kuģiem, izpētes otrajā fāzē divi sadarbības partneri projektē jaunas bezpilota sistēmas, kurām jābūt spējīgām izpildīt agrāk neiespējamus uzdevumus: pirmkārt, pacelties un nolaisties uz ļoti ierobežotas, kustīgas platformas jūrā un, otrkārt, doties efektīvās ilglaicīgās misijās," skaidro DARPA programmas vadītājs Dens Pets.

Viņš skaidro, ka izpētes rezultātā jāspēj piedāvāt nebijušus tehnoloģiskus jaunievedumus, kas ļautu Jūras spēkiem labāk iekļauties nākotnes flotē un ļaut ASV Aizsardzības departamentam ātrāk un lētāk īstenot izlūkošanas, uzraudzības vai uzbrukuma operācijas jebkurā pasaules malā.

Programma paredz, ka šādiem lidaparātiem nebūtu nepieciešamība pēc aviācijas bāzeskuģiem, bet tie varētu tikt palaisti arī no nedaudz pielāgotiem mazākiem karakuģiem, kādiem līdz šim ir tikai helikopteru pacelšanās laukumi.

Šādu bezpilota lidaparātu palaišanu un publisku demonstrāciju DARPA plāno veikt jau līdz 2017. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!