Latviešu izcelsmes ASV juristam Ričardam Skotam Baumhammeram, kurš pēc piecu cilvēku nošaušanas Pitsburgas piepilsētās piektdien tika arestēts un apsūdzēts vienā no šīm slepkavībām, pirmdien izvirzītas apsūdzības arī pārējās četrās slepkavībās.
Baumhammers piektdien tika apsūdzēts afroamerikāņa slepkavībā, bet pirmdien - arī ebrejietes, indieša, ķīnieša un vjetnamieša slepkavībās un viena indieša slepkavības mēģinājumā.

Pirmdien tiesas sēdē Baumhammers savu vainu noziegumos neatzina.

Baumhammera advokāts Viljams Difenderfers paziņoja, ka mēģinās aizstāvēt klientu kā nepieskaitāmu un panākt viņa pārvietošanu no cietuma uz psihiatrisko slimnīcu.

Pirmā noslepkavotā - 63 gadus veca ebrejiete Anita Gordone - dzīvoja Baumhammeru ģimenes mājai kaimiņos esošā namā Pitsburgas piepilsētā Mauntlebanonā. Viņas bērēs piedalījās ap 450 viņas draugu un kaimiņu.

"Viņā nebija vietas naidam, nebija vietas ļaunumam," sacīja sinagogas "Beth El" rabīns Stīvens Steindels, raksturojot nogalināto draudzes locekli Gordoni.

Izmeklēšanas laikā atzīts, ka uz Gordoni šauts vismaz sešas reizes. Policija uzskata, ka Baumhammers pēc viņas nošaušanas izraisījis nelielu ugunsgrēku mājas aizmugures guļamistabā, par kuru paziņots policijai un ugunsdzēsējiem.

Radinieki un draugi stāstīja, ka Gordone pazinusi Baumhammeru ģimeni jau tad, kad vēlākajam slepkavam bija tikai četri gadi. Viņas meita Linda Gordone bijusi vienā vecumā ar Ričardu Skotu Baumhammeru un abi gājuši vienā skolā.

Baumhammeram ir izvirzītas piecas apsūdzības slepkavībā un viena par slepkavības mēģinājumu, viena par uzbrukumu vainu pastiprinošos apstākļos, septiņas par etnisku iebiedēšanu, divas par vandalismu pret iestādēm, divas apsūdzības dedzināšanā, viena par šaujamieroču likuma pārkāpšanu un divas par noziedzīgu miesas bojājumu nodarīšanu.

Difenderfers sacīja, ka Baumhammera vecāki zobārsti Andrejs un Inese lūguši advokātu atvainoties viņu vārdā un "apliecināt viņu dziļās bēdas" par šīm slepkavībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!