Jūtas štata gubernators Gerijs Herberts pirmdien parakstījis likumu, kas paredz atsākt izmantot nošaušanu nāvessodu izpildīšanai, ja nav pieejami medikamenti letālajai injekcijai, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ar šo lēmumu Jūta ir kļuvusi par vienīgo ASV štatu, kur atļauts izpildīt nāvessodu nošaujot.

"Mēs dodam priekšroku kā primāro metodi izmantot letālo injekciju, kad ir piespriests šāds sods. Tomēr, kad zvērinātie pieņem lēmumu un tiesnesis paraksta nāves orderi, realizēt šo tiesisko lēmumu ir soda izpildes dienesta pienākums," aģentūrai AP norādīja gubernatora runasvīrs Martijs Karpenters.

Palielinoties grūtībām iegūt nāvējošos medikamentus, arī daži citi ASV štati apsver iespēju par alternatīviem nāvessoda izpildes veidiem. ASV letālo medikamentu krājumi izsīkts, jo Eiropas ražotāji, kuri iebilst pret nāvessodiem, pārtraukuši to sastāvdaļu piegādes.

Štata cietumu sistēmas vadītājs norāda, ka Jūtas rīcībā vairs nav nāvējošo injekciju rezervju. Jūta no nošaušanas kā nāvessoda veida atteicās vairāk nekā pirms 10 gadiem.

Pirms tam notiesātie varēja izvēlēties, vai vēlas, lai sods tiktu izpildīts nošaujot. Dažiem izslodzītajiem, kuri notiesāti pirms 2004. gada, bet nāvessods vēl nav izpildīts, joprojām ir iespēja izvēlēties nošaušanu. 

Pēdējais nāvessods nošaujot Jūtā izpildīts 2010. gadā.

Vēstīts, ka nošaušana nāvessodu izpildei tiek izmantota Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE), Baltkrievijā, Ķīnā, Gambijā, Ziemeļkorejā, Taivānā un Jemenā.

AAE sodu izpilda tradicionālā šaušanas brigāde, Jemenā nogalināmo nogulda uz zemes, bet Baltkrievijā, Ķīnā un Taivānā notiesāto nogalina ar vienu šāvienu pakausī.

Nāvessoda izpildi pasaulē pavisam gaida aptuveni 30 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!