Foto: Reuters/Scanpix

ASV karaflotes lidmašīnu bāzeskuģis un tā trieciengrupas kuģi sestdien devās uz Korejas pussalu, ASV pastiprinot aizsardzību pret Ziemeļkorejas kodolieroču ambīcijām.

"ASV Klusā okeāna pavēlniecība nosūtīja [bāzeskuģa] "Carl Vinson" trieciengrupu uz ziemeļiem, kas ir apdomīgs pasākums, lai uzturētu [militāro] gatavību un klātbūtni Klusā okeāna rietumos," sacīja pavēlniecības preses sekretārs komandieris Deivs Benhems.

"Drauds numur viens šajā reģionā vēl arvien ir Ziemeļkoreja tās pārdrošās, bezatbildīgās un destabilizējošās raķešu izmēģinājumu programmas un tiekšanās pēc kodolieročiem dēļ," teica Benhems.

Trieciena grupā ir "Nimitz" klases lidmašīnu bāzes superkuģis "Carl Vinson", tā eskadriļa, divi eskadras mīnuķuģi ar vadāmām raķetēm un kreiseris ar vadāmām raķetēm.

Grupai sākotnēji bija paredzēts ierasties Austrālijā, tomēr tā no Singapūras devās uz Klusā okeāna rietumdaļu.

Ziemeļkoreja ir veikusi piecus kodolizmēģinājumus, tai skaitā divus pērn, un, domājams, gatavoja veikt sesto.

ASV izlūkdienesta amatpersonas uzskata, ka Phenjana nepilnu divu gadu laikā var izstrādāt kodolgalviņu, kas spētu sasniegt ASV kontinentālo daļu.

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien Japānas premjeram Sindzo Abem pavēstīja, ka Vašingtona turpinās stiprināt savas militārās spējas aizsardzībai pret Ziemeļkorejas uzbrukumu.

Tramps ceturtdien un piektdien tikās ar Ķīnas prezidentu Sji Dziņpinu un sarunās mēģināja panākt, lai Ķīna, kas ir Phenjanas galvenā sabiedrotā, palīdzētu ierobežot tās kodolieroču programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!