Foto: AP/Scanpix

ASV armijas seržantam, kas Afganistānā nogalinājis 16 vietējos iedzīvotājus, piektdien piespriests mūža ieslodzījums bez tiesībām uz apžēlošanu.

Militārā tribunāla seši locekļi savu lēmumu paziņoja pēc nepilnu divu stundu ilgas apspriešanās.

40 gadus vecais seržants Roberts Beilss, pamatojoties uz vienošanos ar prokuratūru, lai izvairītos no nāvessoda, savu vainu ir atzinis.

Ceturtdien viņš izteica atvainošanos par savu noziegumu, taču, noklausoties spriedumu, nekāds emocijas neizrādīja.

Vienlaikus tiesa nosprieda Beilsu padzīt ar kaunu no bruņoto spēku rindām un uzlikt viņam par pienākumu atmaksāt visu dienesta laikā saņemto algu un piemaksas.

Kā ziņots, Beilss tika apsūdzēts par 16 cilvēku noslepkavošanu, sešu cilvēku slepkavības mēģinājumu un uzbrukumu septiņiem cilvēkiem. Šis noziegums 2012.gada martā tika pastrādāts Afganistānas dienvidos.

17 no 22 upuriem bija sievietes vai bērni. Teju visus Beilss sašāva galvā.

Vēl novembrī prokuratūra pieprasīja apsūdzētajam nāvessodu, bet maija beigās apsūdzētā advokāts atklāja, ka ir panākta vienošanās ar armiju, ka gadījumā, ja Beiliss atzīs savu vainu, viņam nedraudēs nāvessods.

Tiek uzskatīts, ka Beilss 2012.gada 11.martā tumsas aizsegā pameta savu bāzi Kandahārā un divos tuvējos ciematos sarīkoja slaktiņu. Vairāku upuru līķus viņš pēc tam sadedzinājis.

Neoficiāla informācija liecina, ka Beilss pirms slaktiņa bija lietojis alkoholu un traumējošu iespaidu uz viņu bija atstājusi kolēģa ievainošana kaujā.

Atzīstot savu vainu 16 cilvēku nogalināšanā, Beiliss tiesā nespēja paskaidrot, kādēļ šādi rīkojies.

"Kopš tā laika es esmu uzdevis sev šo jautājumu miljons reižu. Pasaulē nav pamatota iemesla, kādēļ es izdarīju briesmīgās lietas, ko izdarīju," tiesas zālē paziņoja Beilss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!