Foto: AFP/Scanpix

Seši ASV karavīri ir disciplināri sodīti par Korānu un citu reliģisko tekstu dedzināšanu februārī ASV militārajā bāzē Afganistānā. Trīs citi karavīri sodīti par "Taliban" kaujinieku līķu apgānīšanu, čurājot tiem virsū, vēsta raidsabiedrība BBC.

Par Korānu dedzināšanu sešiem karavīriem piemērots administratīvais sods, kas var ietvert dienesta pakāpes pazemināšanu, papildus pienākumu uzlikšanu un algas samazināšanu. Karavīri nebūs pakļauti kriminālai vajāšanai, jo tiem nav bijis ļaunprātīgs nodoms apkaunot Korānu, norāda izmeklētāji.

Korānu dedzināšana ASV militārajā bāzē izraisīja plašus afgāņu protestus un nekārtības, kurās gāja bojā vismaz 30 cilvēku un tika nošauti divi ASV karavīri. Afganistānas prezidents Hamids Karzajs pēc incidenta aicināja vainīgos karavīrus tiesāt publiski.

Izmeklēšanas laikā tika atklāts, ka ASV Bagramas bāzē pie Kabulas sadedzināti pavisam līdz 100 reliģisku tekstu. Tie bija atņemti cietumā ieslodzītajiem nemierniekiem, aizdomās, ka grāmatas tiek izmantotas slepenu ziņojumu nodošanai.

Tajā pašā dienā, kad publiskoti izmeklēšanas rezultāti Korānu dedzināšanas lietā, ASV militārā vadība paziņojusi, ka saistībā ar videoierakstu, kurā redzami uz kaujinieku līķiem urinējoši ASV karavīri, ir sodītas trīs personas.

Viens karavīrs atzīts par vainīgu urinēšanā uz miruša "Taliban" kaujinieka, otrs par pozēšanu pie cilvēku upuriem, bet trešais par melošanu izmeklētājiem.

Sodīto karavīru identitāte un piespriestie sodi pagaidām netiek atklāti, vēsta BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!