Foto: AFP/Scanpix

Diviem ASV kara flotes jūrniekiem piektdien Japānā piespriests cietumsods par Japāņu sievietes izvarošanu Okinavā, kas radīja spēcīgu pretamerikānisku nosakņojumu Jāpānas sabiedrībā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Nahas tiesa piesprieda 10 gadu ieslodzījumu 24 gadus vecajam Kristoferam Brauningam un deviņu gadu cietumsodu 23 gadus vecajam Skaileram Dozervalkeram. Nolasot spriedumu, tiesnesi piebilda, ka šie vīrieši ir "nicināmi un vardarbīgi".

Vēstīts, ka abi karavīri nedēļas sākumā atzina savu vainu noziegumā. 2012. gada oktobrī notikušais uzbrukums saniknoja vietējos iedzīvotājus un radīja spriedzi ASV un Japānas attiecībās. Okinavas varas iestādes uzreiz pēc uzbrukuma pieņēma protesta rezolūciju, aicinot ASV novērst savu karavīru noziegumus pret vietējiem iedzīvotājiem.

ASV karaspēkam visā Japānas teritorijā tika noteikta nakts komandantstunda. Februārī to atcēla augsta ranga militārpersonām un nedaudz atviegloja pārējiem.

Okinavas salā, ilgtermiņa drošības līguma ietvaros, atrodas aptuveni 26 000 ASV karavīru. Plašu sabiedrības sašutumu un pretestību ASV spēku klātbūtnei salā izraisīja 1995. gadā noticis skandalozs gadījums, kad trīs ASV bāzes darbinieki izvaroja 12 gadus vecu skolnieci.

ASV paziņoja, ka pārvietos vairākus tūkstošus karavīru uz Guamu, bet norādīja, aizbraukšana ir atkarīga no jaunas karabāzes izveidošanas Okinavas ziemeļos, kam savukārt iebilst salas iedzīvotāji. ASV vēlas, lai bāzes projekts virzītos uz priekšu, ciešākas saites ar Vašingtonu vēlas veidot arī Japānas jaunas premjers Sindzo Abe. Tomēr Okinavas salā notikušie incidenti ir radījuši lielu iedzīvotāju pretestību ASV spēkiem, nostādot Abi grūtā situācijā, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!