Foto: AFP/Scanpix

ASV valdība piektdien oficiāli apsūdzējusi Krieviju kiberuzbrukumu kampaņā, kas vērsta pret politiskajām organizācijām, liecina paziņojums Nacionālās izlūkošanas direktora mājaslapā.

Saskaņā ar paziņojumu, uzbrukumu mērķis bijis ASV prezidenta vēlēšanu procesa traucēšana.

"Šāda aktivitāte Maskavai nav jaunums – krievi līdzīgu taktiku un tehnikas pielietojusi Eiropā un Eirāzijā, piemēram, lai tur ietekmētu sabiedrisko domu," teikts paziņojumā.

Vienlaikus gan norādīts, ka nesenā ielaušanās vēlēšanu sistēmā netiek oficiāli saistīta ar Krievijas valdību: "Šobrīd neesam tāda situācijā, lai šīs darbības saistītu ar Krievijas valdību".

Pirms šī paziņojuma publiskošanas ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijā notikušas ilgas apspriedes par to, vai un kad to publiskot, raidsabiedrībai CNN paudušas amatpersonas. Pārliecība par to, ka e-pastu uzlaušanā un uzbrukumos vēlēšanu sistēmai vainojami darboņi no Krievijas, bijusi jau kādu laiku, vienīgais jautājums bijis – vai to atklāt publiski, ziņo medijs.

Viens no apstākļiem, kas sekmējis šī fakta publiskošanu, ir ASV un Krievijas attiecību pasliktināšanās.

Jau vairākkārt ziņots, ka ASV Demokrātu nacionālās komitejas datorsistēmas uzlauzuši hakeri, kas cenšas ietekmēt Savienoto Valstu prezidenta vēlēšanu gaitu.

Savukārt augustā ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) atklāja hakeru ielaušanos Arizonas un Ilinoisas vēlētāju datubāzēs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!