Foto: AFP/Scanpix

Cīņai ar džihādistu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts") izveidotā starptautiskā koalīcija, kuru vada ASV, trešdien paziņoja, ka tā Sīrijas austrumos nav veikusi uzlidojumus Abū Kemālai, kuros atbilstoši aktīvistu monitoringa organizācijas ziņām dzīvību zaudējuši vairāki desmiti civiliedzīvotāju.

Vienlaikus koalīcija atzina, ka tā veic izmeklēšanu saistībā ar ziņām, ka tās uzlidojumā Sīrijas Rakas provincē bijuši bojāgājušie mierīgo iedzīvotāju vidū.

Atbilstoši Lielbritānijā bāzētās sīriešu aktīvistu organizācijas "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) informācijai koalīcijas uzlidojumos Abū Kemālā, Sīrijas Deir ez Zoras provincē, 15. maijā nogalināti 62 cilvēki, arī 42 civilisti.

Bojā gājušo vidū Irākas pierobežas pilsētā ir 11 bērni un 20 "Daesh" karotāji, vēstīja SOHR.

Kā teikts koalīcijas paziņojumā, vienīgie uzlidojumi šajā apvidū 14. un 15. maijā veikti ārpus Abū Kemālas.

"Atvērto avotu ziņojumos par civilajiem upuriem minētas vietas pašā pilsētā, kur mēs laika posmā, kad esot bijuši upuri civiliedzīvotāju vidū, uzlidojumus neveicām," skaidro koalīcija.

"Tiesa gan, bija valstis, kas neietilpst koalīcijā un kas veica uzlidojumus Abū Kemālā 14. maijā un 15. maija rītā," norādīja koalīcija, konkrētas valstis neminot.

Sīrijas valdība un Krievija ir veikušas uzlidojumus pret "Daesh" mērķiem Deir ez Zorā, bet Irāka pirmo reizi uzlidojumus šajā provincē, arī Abū Kemālā, veica februārī.

ASV armija maijā paziņoja, ka koalīcijas uzlidojumos kopš operācijas sākuma 2014. gadā netīšām nogalināti 352 civilisti. Aktīvistu grupas gan uzskata, ka šis skaitlis ir ievērojami augstāks.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!