Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV vadītā koalīcija pret džihādistu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts") veikusi uzlidojumus Sīrijas režīmu atbalstošiem spēkiem, paziņojusi ASV Centrālā pavēlniecība.

Sīrijas valdība uzlidojumu nodēvējusi par agresiju.

Uzlidojumi veikti Deir ez Zoras provincē, lai aizsargātu ASV atbalstīto arābu un kurdu aliansi Sīrijas Demokrātiskie spēki (SDF), kurai uzbrukuši režīmu atbalstošie spēki, ziņoja ASV pavēlniecība.

Līdz 500 kaujinieku trešdien sākuši koordinētu uzbrukumu SDF spēkiem, kurus pavada ASV padomnieki.

ASV pavēlniecība paziņoja, ka uzlidojumi bija pašaizsardzība, kad režīmu atbalstošie spēki sāka ar artilēriju un tankiem apšaudīt SDF štābu. Atbildes uzlidojumos nogalināti aptuveni 100 kaujinieki.

Sīrijas valsts mediji ceturtdien apstiprināja, ka vairāki karotāji zaudējuši dzīvību ASV vadītās koalīcijas uzlidojumā. Kritušie gan neesot Sīrijas armijas karavīri.

"Īstenojot jaunu agresiju un atbalstot terorismu, koalīcijas spēki [Deir ez Zoras provincē] uzbruka tautas bruņotajiem spēkiem," pavēstīja valsts televīzija, pēc visa spriežot, ar to domājot paramilitāros formējumus, kas ir saistīti ar režīmu.

Atbilstoši ASV armijas amatpersonas teiktajam uzlidojumos nogalināti vismaz 100 režīmu atbalstošie karotāji. Sīrijas valsts mediji atzina, ka "tautas bruņotie spēki" uzbrukuši ASV atbalstītajiem SDF.

Karotāji, kas cietuši ASV koalīcijas uzlidojumos, "karo pret "Islāma valsts" teroristiem un SDF grupējumiem", vēsta Sīrijas oficiālā ziņu aģentūra SANA.

ASV uzlidojumi režīma spēkiem Sīrijā ir retums. ASV vadītā koalīcija ar SDF palīdzību cenšas likvidēt "Islāma valsts" atliekas Eifratas upes austrumu krastā.

Tā vienojusies ar Krieviju, ka Sīrijas režīmu atbalstošie kaujinieki paliek Eifratas rietumu krastā.

SDF kodolu veido Sīrijas kurdu grupējums Tautas aizsardzības vienības (YPG), kuram šobrīd nākas cīnīties ar Afrīnas reģionā, Sīrijas ziemeļrietumos, iebrukušo Turcijas armiju un Turcijas atbalstītajiem Sīrijas nemierniekiem.

Atbilstoši sīriešu aktīvistu datiem Afrīnas frontēs kopš 20. janvāra dzīvību zaudējuši vismaz 123 YPG un Sīrijas kurdu pašaizsardzības vienību karotāji, kā arī 149 Turcijas operācijas "Olīvas zars" karotāji, arī 22 Turcijas karavīri.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!