Foto: AFP/Scanpix

ASV Bruņoto spēku Virspavēlniecības Eiropā (EUCOM) komandieris Kērtiss Skaparoti atklājis, ka, lai pretotos Krievijas spiedienam un atturētu to no situācijas eskalācijas, Eiropā nepieciešams palielināt izlūkošanas lidmašīnu skaitu, kā arī papildināt sauszemes spēkus ar bruņutransporta divīziju, raksta militāro jaunumu portāls "Janes".

Skaparoti vēlas Eiropā izvietot vairāk tādus novērošanas lidaparātus kā "U-2", "RC-135" vai "RQ-4", lai labāk uzmanītu Krievijas militārās aktivitātes. Tāpat viņš atklājis, ka vēlas Eiropā esošos ASV spēkus papildināt ar bruņutransporta divīziju, kurā būtu ieroču, inženieru un gaisa aizsardzības bataljoni. Komandieris uzskata, ka izlūkošanas un novērošanas, kā arī pastāvīga bruņutransporta divīzija labāk atturētu Krieviju no militāras rīcības reģonā.

"Mēs varam paveikt savu darbu un atturēt Krievijas spēkus, ko mēs varam novērot," viņš otrdien paziņoja ASV Kongresā. Tomēr viņš uzsvēra, ka viņa pārvaldībā esošie spēki Eiropā ir jāpapildina, lai varētu redzēt, kā mainās apstākļi, kad tas notiek un atbilstoši tam pozicionēt spēkus.

Foto: Reuters/Scanpix

Savu ieteikumu vidū viņš ieteicis Eiropā izvietot daudzpusīgi izmantojamo izlūkošanas lidmašīnu "Boeing RC-135" (attēlā zemāk), pretizlūkošanas lidaparātu "Lockheed Martin U-2" (attēlā augstāk) un ilglaicīgās novērošanas dronu "Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk" (video zemāk). To ievāktā informācija savukārt palīdzētu maksimalizēt sauszemes spēku ietekmi, taču būtu nepieciešams arī palielināt to apmērus.

Skaparoti izteicis vēlmi paplašināt arī Eiropā izvietoto ASV Bruņoto spēku spējas pret zemūdenēm, ņemot vērā Krievijas spējas šajā sfērā.

Pirms vairākiem gadiem Vašingtona lēma pastiprināt spēkus Klusā okeāna reģionā, vienlaikus tos samazinot Eiropā, tostarp atsaucot te dislocētās divas pēdējās smagi bruņotās brigādes kaujas vienības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!