ASV Kongresa apakšpalāta Pārstāvju palāta ceturtdien nobalsoja par Sīrijas un Irākas bēgļu uzņemšanas ASV apturēšanu, kamēr nav ieviesti stingrāki viņu pārbaudes pasākumi.

Republikāņu ierosinātais likumdošanas akts, kas ir pirmā ASV Kongresa atbilde uz 13. novembra Parīzes teroraktiem, tika pieņemts ar 289 balsīm par un 137 pret. To atbalstīja pat apmēram 40 demokrātu kongresmeņi, lai gan ASV prezidentam Barakam Obamam ir pretējs viedoklis.

Par šo likumdošanas aktu vēlāk notiks balsojums Kongresa augšpalātā Senātā, kur tā pieņemšana nav droša, jo pret to var nobalsot daudzi demokrātu senatori.

Obama ir draudējis uzlikt veto šim likumdošanas aktam un paziņojis, ka republikāņi ir "histērijā" un izvairās no humāna pienākuma uzņemt apspiestos sīriešus un irākiešus.

"ISIS ("Islāma valsts Irākā un Sīrijā") ir zvērējusi pārcelt savu karu pret nevainīgajiem uz šejieni," kolēģiem paziņoja republikāņu kongresmenis Trejs Gaudijs, lietojot džihādistu grupējuma "Daesh" agrākā nosaukuma saīsinājumu. "Kļūdas līmenis ir nulle," viņš piebilda.

Pārstāvju palātā pietrūka vienas balss "par", lai Obama nevarētu uzlikt veto.

Šis likumdošanas akts paredz aizliegt bēgļiem no Irākas un Sīrijas ierasties ASV, kamēr nav ieviesti stingrāki pārbaudes pasākumi, pārbaudot katru bēgli. Tas arī paredz, ka Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktoram, Iekšējās drošības ministrijas vadītājam un Nacionālās izlūkošanas direktoram būs personīgi jāapstiprina, ka katrs jaunais ieceļotājs neradīs draudus valsts drošībai.

Demokrāti uzskata, ka tas būtu loģistikas murgs, bet republikāņi aizstāv šādus pasākumus kā nepieciešamus pēc Parīzes teroraktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!