Foto: AP/Scanpix

Paužot apliecinājumu NATO vienotībai un ASV apņēmībai ievērot alianses piekto pantu, kongresmenis Džons Šimkus (foto labajā pusē) no Ilinoisas "Medium" bloga ierakstā norādījis, ka būtu gatavs mirt par Igaunijas galvaspilsētu Tallinu, tāpat kā savulaik Aukstā kara laikā, dienējot Rietumvācijā, bijis gatavs mirt par Londonu, Parīzi un Bonnu.

"Šodien, kad brīvā pasaule sastopas ar seniem un jauniem ienaidniekiem, mums noderētu atcerēties prezidenta Reigana slaveno frāzi: "Miers caur spēku". Mēs zinām, ka Krievija ir iebrukusi Gruzijā un Ukrainā, regulāri iejaucas savu kaimiņu iekšpolitikas lietās, un ienīst, ka tās kādreiz sagūstītās nācijas pēc miera un labklājības tagad lūkojas rietumu virzienā. Neskatoties uz to, pēc pievienošanās brīvo nāciju apvienībai, piektais pants nodrošina, ka Austrumeiropa paliks neskarta un brīva," raksta Šimkus.

Viņš savā blogā arī atceras sajūtas, kas radušās pēc 2002. gada NATO samita Prāgā, kad Baltijas valstis saņēma uzaicinājuma pievienoties pasaules spēcīgākajai militārajai aliansei.

"Pēc 2002. gada Prāgas NATO samita man bija tas gods stāvēt Viļņas centrālajā laukumā kopā ar prezidentu Džordžu Bušu. NATO tikko bija uzaicinājis pievienoties trīs Baltijas valstis – Lietuvu, Latviju un Igauniju, tāpat arī Bulgāriju, Rumāniju, Slovākiju un Slovēniju. Uz pilsētas domes ēkas stūra vēl tagad atrodama misiņa plāksne, kuru rotā tās dienas prezidenta Buša citāts: "Jebkurš, kurš izvēlētos Lietuvu par savu ienaidnieku, par savu ienaidnieku padarīs arī Amerikas Savienotās Valstis." Tas ir NATO," pauž kongresmenis.

Foto: whitehouse.archives.gov / Buša vizīte Lietuvā, 2002

Tāpat viņš norāda, ka laika gaitā notikušas visdažādākās vēlēšanas, taču NATO palicis savā vietā. Jau ziņots, ka ASV vēlēšanu laikā Republikāniskās partijas līderis Donalds Tramps izteicis frāzes, kas radījušas bažas, kas notiktu ar drošību Austrumeiropas reģionā viņa ievēlēšanas gadījumā.

"NATO jau vairākas desmitgades ir kļuvusi tikai spēcīgāka, neskatoties uz neskaitāmām vēlēšanām tās dalībvalstīs. Tās visas ir piedzīvojušas politisko nosvēršanos uz kreiso flangu, tad labo un tad atkal atpakaļ. Taču, neskatoties uz to, ka valstu līderi nāk un iet, NATO savā misijā nodrošināt drošību visām tās pārstāvēm palikusi nelokāma, un tai ir jāturpina šo drošību nodrošināt arī nākotnes paaudzēm," pārliecināts ir Šimkus.

"Es šodien mirtu par Tallinu, tāpēc, ka pirms 32 gadiem es tāpat biju gatavs iet bojā par Bonnu, Parīzi un Londonu. Tāds ir NATO, par kuru es esmu lepns, kuram esmu kalpojis un kuru esmu gatavs atbalstīt arī pašlaik," rezumējis Šimkus.

ASV kongresmenis Šimkus pārstāv Ilinoisas vēlēšanu apgabalu un savulaik bijis līdzpriekšsēdētājs Baltijas valstu atbalsta grupai ASV Kongresā. 2005. gadā viņš ASV Senātā iesniedza rezolūciju, kas aicināja Krievijas Federāciju izplatīt skaidru un nepārprotamu paziņojumu, atzīstot un nosodot Padomju Savienības nelegālo Baltijas valstu okupāciju un aneksiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!