Foto: AFP/Scanpix

Valsts departamenta un drošības dienestu darbinieki ir pilnībā gatavi darbam ekstremālos apstākļos, bet 11. septembra uzbrukums ASV konsulātam Bengāzī ir bijis viens no lielākajiem un sagatavotākajiem triecieniem amerikāņu misijai, tāpēc apsardzei nav izdevies glābt vēstnieku Kristoferu Stīvensu, pavēstīja valsts sekretāra vietnieks vadības jautājumos Patriks Kenedijs.

Kaujinieki 11. septembrī, protestu pret antiislāma filmu ”Innocence of Muslims” laikā, uzbruka ASV konsulātam Lībijas pilsētā Bengāzī, kā rezultāta gāja bojā ASV vēstnieks Kritofers Srīvenss, vēstniecības darbinieks un divi bijušie specvienības karavīri. ASV uzskata, ka uzbrukums bijis izplānots, vēsta aģentūra ”RIA Novosti”.

Uzbrukums esot bijis lielākais, kādu ASV misijas piedzīvojušas pēdējo desmitgažu laikā. Un tieši uzbrukuma apmēri, nevis apsardzes vājums, ir noveduši pie vēstnieka bojāejas, trešdien atzinis Kenedijs.

Amatpersona norāda, ka ASV diplomāti strādā bīstamos apstākļos un vietās, kur nav ASV armija. Lai mazinātu riskus, tiek ņemti vērā izlūkošanas dati, bet pilnībā bīstamību novērst nav iespējams, tad vajadzētu slēgt 215 ASV pārstāvniecības ārvalstīs, norāda Kenedijs.

”Mums Bengāzī bija pietiekams daudzums drošības dienesta aģentu. Papildus sienas un papildus apsardze vienalga neaizsargātu no šī uzbrukuma,” secina ierēdnis.

Jau vēstīts, ka ASV vēstnieks Lībijā ir miris pēc kaujinieku uzbrukuma ASV konsulātam Bengāzī pilsētā. Vēstnieks Kristofers Stīvenss ir viena no četrām ASV amatpersonām, kuras nogalinātas protestos pret filmu, kuru daudzi ir uztvēruši kā pravieša Muhameda apvainošanu.

Uzbrukumā, kurš sākotnēji tika uzskatīts kā spontāna demonstrantu rīcība, protestējot pret ASV veidoto mazbudžeta filmu ”Innocence of Muslims", bijis saskaņots un profesionāls, norāda amatpersonas. Turklāt izskanējušas ziņas, ka vainīgie varētu būt saistīti ar džihādistu grupējumu.

Izskatās, ka Bengāzī uzbrucēji protestus izmantoja kā aizsegu uzbrukumam, aģentūrai ”France Presse" atklājusi kāda augsta ranga ASV amatpersona. ”Tas bija komplekss uzbrukums. Izskatās, ka viņi izmantoja protestu kā iespēju," aģentūra citē amatpersonu.

Smaga apšaude pret konsulāta kompleksu sākās 11. septembrī ap desmitiem vakarā pēc vietējā laika. Drīz pēc tam galvenā ēka jau bijusi liesmu pārņemta. Lībijas un ASV drošības spēki mēģinājuši atgūt ēku vairākas reizes, bet tas izdevies tikai agrā trešdienā. Uzbrukumā bez diplomātiem gājuši bojā arī aptuveni 10 lībieši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!