Foto: AFP/Scanpix

Maskava turpina bloķēt centienus paplašināt Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) īstenoto Ukrainas-Krievijas robežas kontrolpunktu novērošanas misiju, ar to apdraudot monitoringa pasākumus, par kuriem tika panākta vienošanās miera plāna ietvaros, paziņojis ASV vēstnieks EDSO Denjels Bērs.

EDSO šobrīd uz Ukrainas-Krievijas robežas uzrauga tikai divus kontrolpunktus. Simtiem kilometru garajā robežā tas ir tikai viena kilometra posms.

"Diemžēl šī obstrukcijas turpināšana no Krievijas puses ir vēl viena zaudētā iespēja demonstrēt darbu atbilstību vārdiem un dot ieguldījumu deeskalācijā," sacīja diplomāts.

"Nevajag lolot ilūzijas - novērotāju misija tāda, kāda tā ir šobrīd, ir neadekvāta," uzsvēra Bērs.

Krievija arī ir noraidījusi ieceri par "nelielu novērotāju skaita palielināšanu", lai samazinātu "pārmērīgo darba apjomu" 16 cilvēku komandai, kas šobrīd atrodas uz robežas, norādīja diplomāts.

Viņš arī aicināja Krieviju pilnībā iedzīvināt pagājušajā mēnesī Minskā panākto Kijevas, Maskavas un promaskavisko kaujinieku starpā panākto pamiera vienošanos.

Līgumā paredzēts EDSO monitorings un kontrole abās robežas pusēs.

"Krievijai arī ir jāatvelk savi karotāji un smagais bruņojums no Ukrainas un jāatbrīvo visi gūstekņi, kā Maskava Minskā to ir apņēmusies izdarīt," viņš piebilda.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējie teroristi aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsa pretterorisma operāciju.

Augusta beigās Ukrainas kontinentālajā daļā iebruka Krievijas armijas regulārās vienības un izvērsa uzbrukumu pret Ukrainas armiju.

NATO Eiropas spēku virspavēlnieks Filips Brīdlovs vēl 16.septembrī sacīja, ka Donbasā atrodas četri Krievijas Bruņoto spēku bataljoni.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienības, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!