Divi Krievijas bumbvedēji, Baltijas jūrā Polijas piekrastē bīstami zemā augstumā pārlidojot ASV eskadras mīnu kuģim "Donald Cook", rīkojušies "nedroši un neprofesionāli", trešdien paziņoja ASV bruņoto spēku Eiropas pavēlniecība (EUCOM).

Jau ziņots, ka šāda pārlidošana notika otrdien brīdī, kad no amerikāņu karakuģa gatavojās pacelties Polijas militārais helikopters. Par šo incidentu trešdien vēstīja amerikāņu telekanāli, atsaucoties uz aizsardzības jomas amatpersonām, un EUCOM izplatīja incidenta fotogrāfiju un videoierakstu.

"Mēs esam dziļi nobažījušies par Krievijas nedrošajiem un neprofesionālajiem manevriem," paziņoja Eiropas pavēlniecības preses dienests.

Foto: AFP/Scanpix

"Šīs darbības var novest līdz nevajadzīgai eskalācijai attiecībās starp valstīm, un var novest līdz avārijai vai nelaimes gadījumiem, kuri var kļūt par nopietnas traumas vai nāves cēloni," teikts paziņojumā.

Karakuģis "Donald Cook" nelietoja ieročus, jo šīs Krievijas puses darbības neradīja reālus draudus, ziņoja specializētais ASV karaflotes izdevums "Navy Times".

Izdevums citēja atvaļināta ASV jūras spēku virsnieka Rika Hofmana teikto, ka Krievijas bumbvedēju "Su-24" darbības "neapšaubāmi bija provokatīvas, tomēr tās neradīja reālus draudus".

"Mēs neesam karastāvoklī ar Krieviju. Mums ir jāveic darbības tad, kad mums uzbrūk kāds, kas nav noskaidrojis, kas mēs esam, un šajā gadījumā tā nebija," atzīmēja Hofmans.

"Navy Times" atgādināja, ka šajās Krievijas kara lidmašīnās nebija manīti ieroči.

Rietumvalstu mediji ziņoja, ka Krievijas bumbvedēji "Su-24" un helikopters "Ka-27" divu dienu laikā veica pārlidojumus ASV eskadras mīnu kuģim "Donald Cook", kas piedalās mācībās Baltijas jūrā. Pārlidojumi, kas atgādinājuši "uzbrukuma imitāciju", notika ļoti zemā augstumā. Mēģinājumi sazināties ar pilotiem angliski un krieviski bija neveiksmīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!