Krievijas gaisa triecienos Sīrijā tiek nogalināti simtiem civiliedzīvotāju, otrdien paziņoja ASV Valsts departaments, paužot bažas par lielo upuru skaitu.

"Krievijas gaisa triecienos Sīrijā ir nogalināti simtiem civiliedzīvotāju, ieskaitot pirmās palīdzības sniedzējus, un ir trāpīts medicīnas iestādēm, skolām un tirgiem," sacīja Valsts departamenta preses sekretārs Marks Touners, atsaucoties uz "uzticamu cilvēktiesību organizāciju" ziņojumiem.

Viņš piebilda, ka oktobrī un novembra pirmajā pusē vairāk nekā 130 tūkstoši sīriešu bija spiesti atstāt savas mājas, un tas daļēji noticis tāpēc, ka Krievija pastiprinājusi bombardēšanu.

Maskava ir noliegusi "Amnesty International", "Human Rights Watch" un Sīrijas cilvēktiesību organizāciju ziņojumos teikto, ka Krievijas gaisa triecienu kampaņā Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma atbalstam ir gājuši bojā daudz civiliedzīvotāju.

Krievija uzstāj, ka tās operācija Sīrijā ir vērsta pret teroristiem un ka tā cenšas aizsargāt civiliedzīvotājus, kā arī sadarbībā ar ASV un ANO mēģina panākt kara izbeigšanu Sīrijā sarunu ceļā.

Touners sacīja, ka ASV ir darījušas Maskavai zināmas savas bažas par "šiem uzbrukumiem bez izšķirības ... infrastruktūrai, medicīnas iestādēm, civiliedzīvotājiem".

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs pirmdien pauda šīs bažas sarunā ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu. Kerijs arī izteica neapmierinātību ar Sīrijas nemiernieku līdera Zahrana Alluša nogalināšanu piektdien gaisa triecienā, par kuru uzņēmās atbildību Asada režīms.

Touners sacīja, ka ASV ir nobažījušās par Alluša nemiernieku grupējuma "Jaish al-Islam" ("Islāma armija") retoriku un taktiku, tomēr Allušs bijis gatavs piedalīties miera sarunās, kurās vidutāja ir ANO.

"Mēs ceram, ka šī vēsts nelaupīs drosmi citiem Sīrijas opozīcijas locekļiem ... kuri pauduši gatavību piedalīties šajā procesā," sacīja Touners.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!